Popüler Yazılar:    Yurtdışı Hisse Vergilendirmesi        IBKR Hesap Açılış        Altın Yatırım Çeşitleri        Borsa Yatırım Fonları (BYF)

Varlık tahsisi, ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize uygun bir portföy oluştururken alınması gereken ilk kararlardan biridir; paraya ihtiyacınız olduğunda esasen nereye yatırım yapacağınızı belirler.

Bu nedenle, herkese uyan tek bir çözüm yoktur. Varlık tahsisi yaş, gelir, risk toleransı, finansal ihtiyaçlar ve hedefler gibi faktörlere bağlı olmalıdır.

Genel bir kural olarak, orta vadeye yakın bir zamanda ihtiyacınız olan para sırasıyla nakit ve güvenli varlıklarda tutulmalıdır. Öte yandan, önümüzdeki beş yıl içinde ihtiyaç duyulmayan para, genel olarak borsa için büyük bir adaydır, çünkü daha uzun bir zaman dilimi içinde diğer varlık sınıflarından daha iyi performans gösterir.



Burada, varlıklarınızı nasıl tahsis edeceğinize karar verirken uygulayabileceğiniz bazı genel kurallar vardır. Bu arada, bu çerçeveyi kendim kullanıyorum.

1) Altı ay içinde ihtiyacın olan parayı nakit tut

Burada listelediğim tüm yönergeler önemli olsa da, bu belki de en önemlisidir. Hayatın ne göstereceğini bilemeyiz. İstediğiniz son şey, bir piyasa gerilemesi sırasında hisse senetlerinizi tasfiye etmek ve yatırımınızda zarar görmek zorunda kalmaktır.

Bu nedenle, önümüzdeki altı ay boyunca harcamanız gereken herhangi bir para nakit olarak tutulmalıdır. Biraz daha muhafazakar olmak ve en az bir yıllık nakit paraya sahip olmak bile ihtiyatlı olabilir. Daha yüksek faiz oranından yararlanabilmeniz için paranızı yüksek faizli bir hesapta tutabilirsiniz. Faiz hassasiyetiz varsa: Faizsiz Eurobond Sukuk (Kira Sertfikası) yazısı size göre olabilir.



Ben naktimi lirada hükümetin keyfi devalüasyonunda değerinin erimesini izleyerek elde tutmak yerine dolar olarak tutuyorum. Binance global ve Okx kripto borsalarında orta/yüksek apr’lı stake gelirinde şarjda bekletiyorum. Genelde güzel getiri varsa finansalyazar blogun sağ barında sizinle paylaşıyorum. Mobilde yazının alt tarafında bulabilirsiniz.

2) Orta vadeli paranı güvenli ve az oynak varlıklarda tut

Önümüzdeki 3 ile 5 yıl içinde ihtiyacınız olan para için değişken varlıklarda uğraşmak istemezsiniz.

Tasarruflarınızın bu kısmı eurobond, devlet veya yüksek kaliteli şirket tahvilleri veya da sabit mevduat gibi güvenli varlıklarda tutulmalıdır. Tabi kıymetli maden üzerinde de altın, gümüş vb emtia olarakta güvenli limanda tutabilirsiniz.



Bu, bireysel tahviller veya bir tahvil ETF ile IBKR üzerinden elde edilebilir. Vanguard tarafından sunulanlar da dahil olmak üzere bazı ETF‘lerin “Toplam Tahvil Piyasası Endeksi”, “ Toplam Kurumsal Tahvil ETF” ve diğer birçok varyasyonu vardır. Benzer şekilde iShares, diğer ETF sağlayıcılarıyla birlikte tahvil ETF çözümleri de sunmaktadır.

Bireysel tahviller için tahvillerin avantajı, onları vadeye kadar tutabilmenizdir ve tahvil fiyatındaki dalgalanmalar hakkında endişelenmenize gerek kalmayacaktır. Yatırım zaman diliminize uygun vadeye sahip tahvilleri de seçebilirsiniz. Ayrıca, kullanabileceğiniz tahvil yatırımınızdan aldığınız düzenli kupon ödemelerinden de yararlanacaksınız. ETF’lere gelince, ETF sağlayıcısı tahvilleri alıp satmaya özen gösterecek, bir yatırımcı olarak satın aldığınız tahvil ETF’sinin iyi yönetildiğinden ve yeterli likiditeye sahip olduğundan emin olmanız gerekir, bu nedenle gerekirse paylarınızı satmanız kolaydır.

Buna Göz Atmalısın

Ben portföyümdeki orta vadeli payımı olası fiyat hareketlerinden korunmak ve borsada ani satışlarda nakit üretsin diyerek %80 Altın / %20 Gümüş olarak tutuyorum. Genelde dayanamayıp ani hisse düşüşlerinde hisse eklemesi olara sık sıkta kullanırım. Siz risk algınıza göre sadece eurobond, sukuk veya tahvilde de kalabilirsiniz.



3) 5+ yıl ihtiyacın olmayan parayı hisse senetlerine yatır

5 yıldan fazla bir süre ihtiyacınız olmayan parayı değerlendirmek için dünyanın tüm piyasalarında hisse senetlerinde tutmak mükemmel bir seçenektir. Elbette risk iştahınıza göre temettü hisselerinde veya büyüme hisselerinde ağırlıklandırabilirsiniz. Fon büyüklüğünüze göre gayrimenkulde alındığı fiyat ve ekonomi şartlarına göre güzel getiriler sunabilir.

Emekli olsanız bile, servetinizin bir kısmı uzun vadede hisse senetlerine yatırılmalıdır. Çünkü yaşam beklentisi önemli ölçüde arttı. 65 yaşındaki bir emeklinin 22 yıl daha yaşaması bekleniyor ve 3 haneli yaşlar artık çokta uzak değil. Peki o güne kadar çalışabilecek misiniz?

Hisse senetleri tarihsel olarak tüm varlık sınıflarını uzun bir zaman dilimi içinde geride bıraktı. Amerika’da S&P 500’ün 1928’den 31 Aralık 2021’e kadar kuruluşundan bu yana yıllık ortalama getirisi %11.82’dir. Bu BIST100 endeksi sağlayamasada fonlar aracılığıyla gayette sürdürülebilir şekilde sağlamak mümkün.



Jeremy Siegel’in “Uzun Süreli Hisse Senetleri” kitabına göre, hisse senetleri beş yıllık dönemlerde %71, 10 yıllık dönemlerde %80 oranında tahvilleri yendi ve 30 yıllık dönemlerde bu kazanç oranı %100’dü. “riskten kaçınan” yatırımcılar için bile hisse senetlerine uzun vadeli yatırım yapmak mükemmel bir seçenektir. Daha az volatil ama daha güvenli hisse senetlerinde paranız değerlendirilebilir.

Bu çalışmada bir ay içinde yaklaşık %40 para kaybetme şansı olduğu görülse bile elde tutma süreniz 10 yıl veya daha fazla ise kayıp yaşama olasılığı önemli ölçüde düşmektedir. Bu sadece “riskli bir varlık” ‘in uzun vadede elde tutulması durumunda çok sınırlı bir risk taşıdığını göstermektedir. Daha iyi getiri sicili ile birleştiğinde, hisse senetleri uzun vadede mükemmel bir yatırımdır.

Ben yaşımın getirdiği rahatlıkla uzun vadeli yatırım olarak portföyümün %80-90 oranında hisse senetlerine maruz kalması taraftarıyım ve öyle de yapıyorum. Gerek ekonomik, gerekse ülke konjonktürü dolayısıyla borsalarda likit kalmayı tercih ediyor ve bilanço odaklı dengelemelerle, sağlam patronlu, kurumsal ve büyüyen şirketlere yatırım yapıyorum. Burada detaylı bir şekilde yazmıştım, okuyabilirsiniz.



Umarım yazı fikir açıcı bir şekilde yardımcı olmuştur. Belkide en önemli şey bu 3 varlık tahsisi kuralının yaş, gelir, risk toleransı, finansal ihtiyaçlar ve hedefler gibi faktörlere bağlı algına göre çelik gibi sinirlerle yönetilmesi kadar basittir. Bu hisseleri ararken yararlanabileceğin iki önemli yazı ise burada:
Peter Lynch’ten Yatırımcılara 20 Altın Kural
Fisher’ın 15 Kriterine Göre Hangi Hisseler Alınır?

Eğer bunun için önce disiplin diyorsan bu yazı tam sana göre: Disiplinsizlikten Kurtul: Küçük Adımlar, Büyük Farklar


Popüler Yazılar:    Yurtdışı Hisse Vergilendirmesi        IBKR Hesap Açılış        Altın Yatırım Çeşitleri        Borsa Yatırım Fonları (BYF)

Benzer Gönderiler