Katılım Para Piyasası Fonu Nedir?

(Participation Money Market Funds), kısa vadeli likidite ihtiyacı olan yatırımcılara yönelik, faizsiz yatırım araçlarına yatırım yaparak getiri sağlayan fonlardır. Bu fonlar, İslami finans prensiplerine uygun olarak yönetilir ve faizsiz kazanç elde etmek isteyenler için helal bir yatırım alternatifi sunar.

Fonların Yönetimi ve İçeriği

Katılım Para Piyasası Fonları, katılım bankacılığı ilkelerine tam uyum sağlayacak şekilde yönetilir. Fon portföyünde yalnızca Türk Lirası cinsinden varlık ve işlemler yer alır, bu da fonun hem döviz riskinden uzak kalmasını hem de faizsiz ilkelere uygunluğunu korumasını sağlar.

Fonun İçerebileceği Yatırımlar:



  • Kira Sertifikaları (SUKUK): İslami finansın temel taşlarından biri olan sukuk, fonun temel yatırım araçlarından biridir.
  • Katılma Hesapları: Katılım bankalarında bulunan faizsiz katılma hesaplarına yatırım yapılabilir.
  • Endeks Payları: Borsa İstanbul’da işlem gören ve faizsiz finans ilkelerine uygunluğu onaylanmış endekslerde yer alan şirketlerin hisseleri.
  • Yatırım Fonları: Katılım prensiplerine uygun ve unvanında TL ibaresi bulunan yatırım fonları, borsa yatırım fonları, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları, gayrimenkul yatırım ortaklığı ve menkul kıymet yatırım ortaklığı payları.
  • İpoteğe Dayalı/Menbulu Kıymetler: Katılım ilkelerine uygun ipoteğe dayalı veya ipotek teminatlı menkul kıymetler.
  • Gelir Ortaklığı Senetleri: Devletin ve kamu kuruluşlarının çıkarabileceği gelir ortaklığı senetleri.
  • Gayrimenkul Sertifikaları: Reel varlıklara dayalı gayrimenkul sertifikalarına yatırım yapılabilir.
  • Buna Göz Atmalısın

Katılım Para Piyasası Fonu Hesaba Geçme Süresi

Alırken; 00:01-13:28 arası işlem yaparsanız işlemin yapıldığı gün fonu satın alabilirsiniz. 13:30-00:00 arası işlem yaparsanız talep tarihinden sonraki birinci iş günü işlem gerçekleşir ve almış olursunuz. 

Satarken de aynı; 00:01-13:28 arası işlem yaparsanız işlemin yapıldığı gün fonu satarsınız. 13:30-00:00 arası işlem yaparsanız talep tarihinden sonraki birinci iş günü işlem gerçekleşir ve satmış olurusunuz.

Bu valör tarihleri bankadan bankaya ve aracı kurumdan aracı kuruma değişiklik gösterebilir. Genellikle bu şekilde olmakla birlikte yarım ya da bir saat fark olabilir.



Fonun Diğer Özellikleri:

  • BIST Taahhütlü İşlemler Pazarı: Fon, geri satma taahhüdü ile alım işlemleri gerçekleştirebilir, bu da likidite yönetimini kolaylaştırır.
  • Tebliğe Uygunluk: Fon, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Tebliğinin 25. maddesi uyarınca, Tebliğin 17 ila 24. maddelerinde yer alan portföy ve işlem sınırlamalarına tabi değildir. Bu, fonun daha esnek bir yapıda yönetilmesine olanak tanır.
  • Yabancı Para ve Kıymetli Maden Yasağı: Fon portföyünde yabancı para birimi cinsinden varlıklar, altın ve diğer kıymetli madenler bulunmaz. Aynı şekilde, bu varlıklarla ilgili türev araçlar da fon portföyünde yer almaz.

Hangi Fonlar Bu Özellikleri Kapsıyor?

İşte bazı örnekler, sizde Tefas sitesinden araştırarak bu fonların alternatiflerini bulabilirsiniz.
*Serbest yazılı fonlar için Nitelikli Yatırımcı olmanız gerekmektedir.

Fon AdıFon Kodu
Garanti Portföy Katılım Serbest (TL) FonuGKH
Hedef Portföy Para Piyasası Katılım (TL) FonuHPH
Ziraat Portföy Kehribar Para Piyasası Katılım Serbest (TL) FonZP8
Kuveyt Türk Portföy Para Piyasası Katılım (TL) FonuKLU

Sonuç olarak, Katılım Para Piyasası Fonları, İslami finans prensiplerine tam uyum sağlamak isteyen ve kısa vadeli, düşük riskli yatırımlar arayan yatırımcılar için ideal bir seçenektir. Yatırımcılara faizsiz kazanç elde etme imkanı sunarken, aynı zamanda katılım bankacılığı ilkeleri doğrultusunda güvenli bir yatırım aracı olarak öne çıkar.



Benzer Gönderiler