Uzun vadeli portföy yaratmaya başlamaktan daha korkutucu pek az şey var. Ama bu süreci sağlıklı bir şekilde yönetmek bireyin geleceği hakkında güvenle ve net bir şekilde yatırım yapmasını sağlayabilir. Kim bilir belki burada alacağınız kararlar bir servet yaratmaya başlamanıza yardımcı olabilir. Bu yazıda bir yatırım portföyü oluştururken bakılması gereken beş temel adımı inceleyeceğiz.
Adım 1: Mevcut Durumu Değerlendirin
Gelecek için planlama, bir yatırımcının gelecekte nerede olmak istediklerine ilişkin mevcut durumunu net bir şekilde anlamasını gerektirir. Bu, yatırımcının en önemli hedefleri ışığında cari varlıkların, yükümlülüklerin, nakit akışının ve yatırımların kapsamlı bir değerlendirmesini gerektirir.
Değerlendirmenin mevcut yatırım stratejisi ile belirtilen hedefler arasındaki boşlukları tespit edebilmesi için hedeflerin açıkça tanımlanması ve nicelendirilmesi gerekmektedir. Bu adım, yatırımcının değerleri, inançları ve öncelikleri hakkında açık bir tartışma içermelidir ve bunların hepsi bir yatırım stratejisi geliştirme yolunu belirler. Portföy planlama tek ve bir anlaşma değildir, yaşamın farklı aşamalarından geçerken sürekli değerlendirmeler ve düzenlemeler gerektirir.
Adım 2: Yatırım Hedefleri Belirleme
Yatırım hedefleri oluşturmak yatırımcının risk dönüşü profil. Bir yatırımcının ne kadar risk almak istediğini ve üstlenebileceğini ve yatırımcının ne kadar oynaklığa dayanabileceğini belirlemek, gerekli getirileri kabul edilebilir bir risk seviyesiyle sağlayabilecek bir portföy stratejisi formüle etmenin anahtarıdır. Kabul edilebilir bir risk-dönüş profili geliştirildikten sonra, portföyün performansını izlemek için kriterler oluşturulabilir. Portföyün performansını kıyaslama ölçütlerine göre izlemek, yol boyunca daha küçük ayarlamalar yapılmasını sağlar.
Adım 3: Varlık Tahsisini Belirleme
Risk-dönüş profilini kullanarak bir yatırımcı varlık tahsis stratejisi. Çeşitli varlık sınıfları ve yatırım seçeneklerinden seçim yapan yatırımcı, varlıkları optimum seviyeye ulaşacak şekilde tahsis edebilir çeşitlendirme beklenen getirileri hedeflerken. Yatırımcı ayrıca portföy için kabul edilebilir bir oynaklık aralığına dayanarak hisse senetleri, tahviller, nakit ve alternatif yatırımlar da dahil olmak üzere çeşitli varlık sınıflarına yüzdeler atayabilir.
Siz de varlık tahsisi konusunda bir exel şablonu edinip daha profesyonel portföy yönetmek istiyorsanız Mağaza sayfamızdan kendinize uygun Microsoft Exel’den takip edebileceğiniz portföy şablonu edinebilirsiniz. Finansalyazar.com’u desteklerken bakış açınızı ve çeşitlendirilmiş portföyünüzün kontrolünü ele alabilirsiniz.
Varlık tahsis stratejisi, yatırımcının mevcut durumunun ve hedeflerinin anlık görüntüsüne dayanır ve genellikle yaşam değişiklikleri meydana geldikçe ayarlanır. Örneğin, bir yatırımcı emeklilik hedef tarihine ne kadar yaklaşırsa, oynaklık ve riske daha az tolerans yansıtacak şekilde tahsis o kadar fazla değişebilir.
Adım 4: Yatırım Seçeneklerini Belirleyin
Bireysel yatırımlar, portföy planlamada varlık tahsisi stratejisinin parametrelerine göre seçilir. Seçilen belirli yatırım türü büyük ölçüde yatırımcının tercihine bağlıdır aktif veya pasif yönetim. Aktif olarak yönetilen bir portföy, optimum çeşitlendirmeyi elde etmek için yeterli varlık varsa, genellikle varlıklarda 1 milyonun üzerinde olan bireysel hisse senetleri ve tahvilleri içerebilir. Faiz hassasiyetiniz varsa katılım hisseleri, sukuk veya yurt dışı katılım hisselerine de portföyde yer verebilirsiniz.
Daha küçük portföyler, yatırım fonları veya borsa yatırım fonları gibi profesyonel olarak yönetilen fonlar aracılığıyla uygun çeşitlendirmeyi sağlayabilir. Bir yatırımcı, çeşitli varlık sınıflarından ve ekonomik sektörlerden seçilen endeks fonlarıyla pasif olarak yönetilen bir portföy oluşturabilir. Hisse senedi mi, fon mu yoksa etf mi?
Adım 5: İzleme, Ölçme ve Yeniden Dengeleme
Portföy yeniden dengelemenin ne olduğunu ve neden önemli olduğunu merak ediyorsanız, yalnız değilsiniz. Birçok yatırımcı, uzun vadede kendi çıkarlarına hizmet eden bir yatırım portföyü oluşturmanın bu bileşenini gözden kaçırır. Bir portföyü yeniden dengelemenin ne anlama geldiğine ve bunun risk ve getirilerinizi nasıl etkileyebileceğine daha yakından baktığımız yazımıza buradan göz atabilirsiniz.
Unutmayınki bir portföy planlamada istikrarlı büyütmek, yeniden dengelemek için çelik gibi sinirlerinizin olması ve başta kurduğunuz kurallara uymanız çok önemlidir.
Hoşuma giden şu sözle yazımı sonlandırmak istiyorum: