Altın, Au sembolü ile gösterilen ve atom numarası 79 olan element. Saf halinde parlak, hafif kırmızıya çalan sarı renkli, yumuşak, sünek ve dövülgen bir metaldir. inlerce yıldır dünyanın birçok yerinde para birimi olarak kullanılmaktadır.
Özellikleri
Çoğu metalden farklı olarak, binlerce yıl boyunca değerini korumasını sağlayan oksidasyon ve korozyona karşı dayanıklıdır. Son derece dövülebilir, elektrik iletimi çok iyi ve güzeldir.
Üretiminin yaklaşık %85-90’ı mücevher ve külçe yolunu bulur ve sadece %10-15’i endüstriyel ve teknolojik kullanıma girmektedir. Bu, onu bir metadan ziyade bir para birimine benzetir – kullanımı durgunluklar sırasında gerçekten azalmaz, bunun yerine korku ve belirsizlik arttıkça fiyatta artış eğilimindedir.
Çıkarıldıktan sonra genellikle külçe olarak depolanır. Bununla birlikte, kuyumculukta saf haliyle veya alaşım olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. “Karat” terimi, bir alaşımda bulunan altın miktarını belirtir. 24 ayar saf altındır, ancak çok yumuşaktır. 10, 14 ve 18 ayar altın alaşımları daha dayanıklı oldukları için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Sanatta, dekorasyonda ve mimari de süs olarak kullanılmak üzere çok ince tabakalara (altın varak) dövülebilir. Elektro kaplama ile başka bir metali çok ince bir altın tabakasıyla kaplamak mümkündür. Bu yöntem saat dişlilerinde, yapay uzuv eklemlerinde ve elektrik konektörlerinde kullanılır. Devre üretmek için bilgisayar çiplerinin içinde ince altın teller kullanılır.
Altın değerini belirleyen şey nedir?
Fiyatını tam olarak neyin hareket ettirdiği veya nasıl değer verileceği konusundaki tartışma, kusursuz cevabı olmayan uzmanlar arasındaki felsefi ve ekonomik bir fark noktasıdır.
Herhangi bir zamanda fiyatı kısmen kamusal duygu (ekonomik korku veya güven), kısmen reel faiz oranlarından (bir bankada fiili faiz getirisi elde eden nakit, nakit akışı üretmeyen altın tutmaktan daha arzu edilebilir olabileceğinden), kısmen enflasyondan veya altın değerinin çok iyi olduğu (algılanan gelecekteki enflasyondan), kısmen enerji maliyetleri ve arz ve talebi (vb. etkileyebilecek) ‘in zeminden çıkarılmasıyla ilişkili diğer maliyetlerden kaynaklanmaktadır.
İşte kişi başına geniş para arzının büyümesine kıyasla 1970’den bu yana altın fiyatının bir grafiği. Her iki satır için 1973’te 100 olarak ayarlanacak şekilde endekslenir.
Kuruluşundan bu yana ABD tarihinin çoğu için, bir ons altın yaklaşık $20 değerindeydi, çünkü para bir miktar altınla tanımlandı. Bu, iç savaş sırasında daha da yükseldi, ancak kısa bir süre sonra geri tanımlandı. Depresyon sonrası 1930’lerde altın ons başına yaklaşık $35 olarak yeniden tanımlandı.
Sonunda 1970’lerde altın ABD para biriminden ayrıldı ve o zamandan beri dolar değerinde şişti. Şimdiye kadar kaydedilen en yüksek fiyat, altın bir fitil atarak $2.075/ons’a dokunduğunda 2020’nin sonlarındaydı.
Altın – Para Arzı
Dünyada her insan için yaklaşık 1 ons (28,3495231 gram) rafine altın vardır ve altın arzı nüfus artışıyla yaklaşık aynı hızda artar. Böylece, insan başına altın miktarı nispeten sabittir.
Öte yandan, dünyadaki çoğu merkez bankası kişi başına daha fazla para basmaya devam ediyor. Amerikan başına dolar sayısı artmaya devam ediyor, Japon kişi başına yen sayısı artmaya devam ediyor ve Avrupa başına avro miktarı artmaya devam ediyor, kişi başına altın miktarı nispeten sabit olsa bile.
Teorik olarak, uzun vadede, altın fiyatı kişi başına para arzının büyümesine ayak uydurmalıdır. Amerika Birleşik Devletleri’nde, bu uzun vadede yılda ortalama %5’in üzerindedir. Bunu söylemenin diğer yolu, kişi başına altın miktarı statikken dolar sayısının kişi başına artmaya devam etmesi, dolar, kişi başına yeni para yaratma oranında veya yılda ortalama% 5 oranında altın fiyatına karşı değer kaybetmelidir.
Ve yukarıdaki grafikte, son birkaç on yılda olan şey gerçekten; altın fiyatları kişi başına para arzı ile aynı oranda, ancak oynaklıkla artmıştır. 1980 ve 2011 yıllarındaki para istikrarsızlığı dönemlerinde, sırasıyla enflasyon ve para basımı sayesinde, altın fiyatı geçici olarak kişi başına para arzının büyümesinden çok daha yüksek, ama sonunda eğilime geri döndü. 1990’ların sonunda ve 2000’lerin başlarında, güçlü ekonomik büyüme ve yüksek reel faiz oranları, para arzının büyümesine göre altın fiyatını geçici olarak bastırdı, ancak sonunda eğilime geri döndü.
Genel bir kural olarak, para arzı trendinin çok üzerinde olmadığı sürece altın almaya hazırım.
All-In Sürdürme Maliyetleri
Madencilik şirketlerinin hepsi bir arada sürdürme maliyetleri (AISC), çeşitli altın madencilerinin altın üretmek için kısmi maliyetlerini ölçer ve ons başına rapor edilir. Ons başına altın fiyatı bu değerlere çok yakın düşerse veya bunların altına düşerse, altın madencileri kârsız hale gelir. Gerçekçi olarak bu seviyenin üzerinde kârsız hale gelirler, ancak bu endüstri tanımlı bir sayıdır. AISC, Dünya Altın Konseyi tarafından yayınlanan ve çeşitli altın madenciliği şirketleri tarafından rapor edilen ve madencilik operasyonları hakkındaki raporları standartlaştırmaya yardımcı olan bir metriktir. Şimdi diğer metallere de uygulanmaktadır.
Üst düzey madenciler şu anda $1,000 / ons altında AISC’ye sahiptir, en düşük olanlar $800 / ons altında veya belirli büyük madenler için $600 / ons kadar düşüktür. Bir ons altın üretmek için ne kadar para gerekiyor. Altın fiyatı buna düşerse, altın madencileri para kazanmaz, çünkü altını üretmek için sattıklarından daha fazla paraya mal olur.
Bir ons altın çıkarmak için gereken para miktarı son on yılda önemli ölçüde arttı. Enerji ve işgücü fiyatları maliyeti önemli ölçüde etkiledi. Zor yerlerde yeni mevduatların araştırılması, çevresel zararın meşru korkuları arasında izinlerin sağlanması ve madencilik altyapısının kurulması uzun ve pahalı bir süreçtir. Ve daha kolay altın konumları çıkarılırken, kalanlar daha zor ve daha pahalıdır.
Ve bunun üzerine, serbest nakit akışı (FCF) başabaş noktası, ons başına AISC’den yaklaşık %50 daha yüksek olma eğilimindedir. Dolayısıyla, bir şirket AISC’yi $750 / ons olarak rapor ederse, o yıl pozitif serbest nakit akışını bildirmek için genellikle altının yaklaşık $1,050 / ons olması gerekir. Tabii ki, bu aynı zamanda birçok değişkene dayanarak şirketten şirkete değişir, ancak buradaki temel kural, AISC’nin uzun vadede kârlı bir şekilde altın çıkarmanın maliyetinin düşük bir rapor olmasıdır. İyi bir akıl sağlığı kontrolü, en iyi altın üreticilerinin 3 veya 4’üne ara sıra bakmak ve şu anda grup olarak çok fazla pozitif serbest nakit akışına sahip olup olmadıklarını görmektir. Bu, altının aşırı değerlenip değerlenmediğine dair bir ipucu verebilir.
Mesele şu ki, altın rasyonel bir fiyat aralığına sahip. Ons başına $1.200 altına girerse, daha az verimli altın madencileri kesme işlemlerine başlayabilir, böylece küresel altın üretimini azaltabilir, bu da altın fiyatının ne kadar düşük olması gerektiğine dair doğal bir zemin tutmaya yardımcı olur. $1.000’ın altına düşerse, daha verimli altın madencileri kârlı olmakta zorlanırdı. Altın fiyatında sert bir zemin yoktur, ancak ne kadar düşük olursa, üretim o kadar azalır ve bu da arz / talep dengesi üzerinde kademeli bir yukarı yönlü etki yaratacaktır. Bitcoin‘de buradan etkilenerek minning yarılanması ve maliyeti ile üretilmektedir. Bu yüzden onu da dijital emtia olarak görüyorum.
Zamanın başlangıcından bu yana kümülatif olarak çıkarılan toplam altın miktarını kesin olarak ölçmek imkansızdır, ancak yaygın olarak 200.000 tonun altında olduğu belirtilmektedir ve hacim olarak her iki tarafta 25 metre olan bir küpten daha az. Bu, tüm dünya için küçük bir altın hacmi.
En yüksek keşif yılı 1995’te idi. Endüstri bir yılda o yıl olduğu kadar altın bulamadı ve bu keşif listelerinde belirgin bir eğilim oldu. Düzenleme izinleri almadaki zorluk ve altın için altyapı inşa etmenin uzun inşaat süreci nedeniyle altın keşfinin aktif bir altın madenine dönüştürülmesi yaklaşık 20 yıl sürüyor. Bu nedenle, birçok endüstri uzmanı şu anda 2020 civarında en yüksek altın üretiminde olmamızı bekliyor, çünkü 90’ların ortalarında bu zirve keşfinden yaklaşık 25 yıl sonrayız.
Buradaki uzun hikaye, altın madencilerine şu anki altın fiyatlarında ne kadar karlı olduklarını görmeye değer, ve yeraltı rezervlerini değiştirmek için yeni altın keşiflerine yeterli para harcayabileceklerini. Çok ucuz olduğunda, arz / talep dengesi daha yüksek fiyatları ve daha fazla araştırmayı zorlayana kadar üretimi azalabilir.
Faiz Oranları & Altın
Fiyatı, herhangi bir şeyle mükemmel bir korelasyon olmadan birden fazla şeyden etkilenir. Ancak, reel faiz oranları altının fiyatını etkileyebilecek başlıca girdilerden biridir.
Reel faiz oranı, Hazine bonosu gibi güvenli bir yatırım ile enflasyon arasındaki farktır. Çok düşük faiz oranları sırasında, prim tasarrufu hesaplarının ve Hazinelerin faiz getirileri enflasyondan daha düşük olabilir, bu da özenle tasarruf eden kişilerin hala satın alma gücünü kaybettiği anlamına gelir. Buna karşılık, daha yüksek oranlarda bu araçlardaki tasarruflar enflasyon üzerinden gerçek bir getiri elde edebilir.
Eski bir para biçimidir, önemli bir oynaklık olsa da, fiat para birimlerinin enflasyonuna ayak uydurarak bin yıl boyunca değer depolayan bir şeydir.
Tasarruf sahipleri, bir felaket durumunda bile enflasyona ayak uyduran ve küresel satın alma gücünü uzun vadede koruyan altın tutma seçeneğine sahipse, veya şu anda negatif reel faiz oranları (ödeyen ve enflasyona ayak uyduramayan, böylece satın alma gücünü) kaybeden fiat para birimine sahip olmak, aniden altın oldukça cazip hale geliyor. Daha yüksek altın talebi daha yüksek altın fiyatlarına yol açabilir.
Öte yandan, tasarruf sahipleri tasarruf hesaplarında ve güvenli tahvillerinde enflasyonun üzerinde makul bir reel faiz oranı elde edebilirlerse, altın tutma arzusu azalır. Altına olan düşük talep, altın fiyatlarının düşmesine neden olabilir.
Bununla birlikte piyasalardaki oynaklıktan da etkilenmektedir. Yatırımcılar korktuklarında, genellikle altına döner ve fiyatı yükseltirler. Bu nedenle, faiz oranları değerlemesinde önemli bir rol oynarken, bunlar tek değişkenten uzaktır.
Peki sizin dünyada kişi başına düşen 1 ons altın hakkı kadar fiziksel altınınız var mı? Bence bir an evvel hakkınız olanı alın.