Popüler Yazılar:    Yurtdışı Hisse Vergilendirmesi        IBKR Hesap Açılış        Altın Yatırım Çeşitleri        Borsa Yatırım Fonları (BYF)

Peter Lynch Amerikalı bir yatırımcı, yatırım fonu yöneticisi ve hayırseverdir. 1977 ile 1990 yılları arasında Fidelity Investments’ta Magellan Fonu’nun yöneticisi olarak Lynch, yıllık ortalama %29,2’lik bir getiri elde etti, bu da sürekli olarak S&P 500 borsa endeksinin iki katından fazlaydı ve onu dünyadaki en iyi performans gösteren karşılıklı fon haline getirdi.

Finansalyazar blogun çok okunanları arasında olan Fisher’ın 15 Kriterine Göre Hangi Hisseler Alınır? yazısından sonra bu yazıyı da çok seveceğinize inanıyorum. Hadi başlayalım.

Peter Lynch’in Kuralları

1) Neye sahip olduğunuzu ve neden sahip olduğunuzu bilmelisiniz.



2) Mali durumunu anlamadan asla bir şirkete yatırım yapmayın.  Hisse senetlerindeki en büyük kayıplar bilançosu kötü olan şirketlerden gelir.  Bir şirketin ödeme gücüne sahip olup olmadığını görmek için her zaman bilançoya bakın.

3) Herkes hisse senedinden para kazanacak beyin gücüne sahiptir.  Herkesin midesi yoktur.  Panik içinde her şeyi satmaya yatkınsanız, hisse senetlerinden ve yatırım fonlarından tamamen kaçınmalısınız.

4) Yatırımcı avantajınız, Wall Street uzmanlarından alacağınız bir şey değildir.  Bu zaten sahip olduğun bir şey.  Halihazırda anladığınız şirketlere veya sektörlere yatırım yaparak avantajınızı kullanırsanız, uzmanları geride bırakabilirsiniz.



5) Son 30 yılda, borsaya bir profesyonel yatırımcı sürüsü hakim oldu. Bu durum sanılanın aksine amatör yatırımcının işini kolaylaştırır.  Sürüyü görmezden gelerek piyasayı yenersiniz.

6) Bir şirketin operasyonlarının başarısı ile hisse senedinin birkaç yıllık başarısı arasında bir ilişki yoktur.  Uzun vadede şirketin başarısı ile hisse senedinin başarısı arasında %100’lük bir ilişki vardır.

7) Uzaktan atışlar neredeyse her zaman hedefi kaçırır. Şirketle haşır neşir olun.



8) Hisse senedi sahibi olmak, çocuk sahibi olmak gibidir, kaldırabileceğinizden daha fazlasına bulaşmayın.  Herhangi bir zamanda portföyde beşten fazla şirket olması gerekmez.

9) Çekici olduğunu düşündüğünüz herhangi bir şirket bulamazsanız, bulana kadar paranızı bankaya yatırın.

10) Mali durumunu anlamadan asla bir şirkete yatırım yapmayın.  Hisse senetlerindeki en büyük kayıplar bilançosu kötü olan şirketlerden gelir.



Buna Göz Atmalısın

11) Sıcak şirketlerde sıcak stoklardan kaçının.  Soğuk, büyümeyen sektörlerdeki büyük şirketler sürekli olarak büyük kazananlardır. (burada sıcak = küçük/popüler şirketler, soğuk = ağır sanayi/devler demek istemiş olabilir)

12) Küçük şirketlerde, yatırım yapmadan önce onların kar elde etmesini beklemek daha iyidir.

13) Bir hisse senedine 1.000$ yatırırsanız, kaybedebileceğiniz tek şey 1.000$’dır, ancak sabırlı olduğunuzda 10.000$ hatta 50.000$ kazanabilirsiniz.  Bir ömür boyu yatırım yapmaya değer kılmak için birkaç iyi hisse senedi bulmanız gerekir.



14) Her sektörde ve her bölgede amatör bir gözlemci, büyümekte olan büyük şirketleri profesyoneller onları keşfetmeden çok önce bulabilir.

15) Bir borsa düşüşü, Colorado’da bir Ocak kar fırtınası kadar rutindir.  Eğer hazırsan, sana zarar veremez.  Düşüş, panik içinde fırtınadan kaçan yatırımcıların geride bıraktığı pazarlıkları almak için harika bir fırsattır.

16) Her zaman endişelenecek bir şey vardır.  Hafta sonu düşünmekten kaçının ve haber spikerlerinin en son korkunç tahminlerini görmezden gelin.  Hava karardığı için değil, şirketin temelleri bozulduğu için bir hisse senedi satın.



17) Kimse faiz oranlarını, ekonominin gelecekteki yönünü veya borsayı tahmin edemez.  Tüm bu tahminleri bir kenara bırakın ve yatırım yaptığınız şirketlere gerçekte ne olduğuna odaklanın.

18) 10 şirketi incelerseniz, hikayesi beklenenden daha iyi olan birini bulacaksınız.  50 çalışırsan, beş bulursun.  Borsada her zaman hoş sürprizler vardır.

19) Herhangi bir şirketi incelemezseniz, bir poker oyununda kartlarınıza bakmadan bahse girerseniz, hisse senedi satın almada da aynı başarı şansına sahip olursunuz. (Kumar oynamayın ya da kumarın keyfini çıkarın.)



20) Üstün şirketlerin hisselerine sahip olduğunuzda zaman sizin lehinizedir.

Bu tarz yazıları beğendiyseniz bunlarda ilginizi çekebilir:
Hisse Senedi Yatırımı Yapmak İçin 5 Sebep
Portföyde Varlık Tahsisi: 3 Ana Kural
Adım Adım Portföy Planlama Süreci
Borsalarda Aile Şirketleri ve Performansları


Popüler Yazılar:    Yurtdışı Hisse Vergilendirmesi        IBKR Hesap Açılış        Altın Yatırım Çeşitleri        Borsa Yatırım Fonları (BYF)

Benzer Gönderiler