Günümüzde faizsiz yatırım araçları, yatırımcılar arasında giderek daha fazla ilgi görmektedir. Bu bağlamda, sukuk veya diğer adıyla kira sertifikaları, bu özel yatırım araçları arasında öne çıkan bir enstrümandır. Sukuk, İslami prensiplere uygun bir şekilde yatırım yapma imkanı sunan ve aynı zamanda varlıklarını enflasyona karşı koruma arayışında olan yatırımcılar için cazip bir seçenektir.

Sukuk Nedir?

İslam hukukuna uygun olarak tasarlanmış bir finansal enstrümandır. Bu enstrüman, yatırımcılara belirli bir süre boyunca belirli bir getiri sağlama amacı güder. Tıpkı eurobondlar gibi ama bir farkla. Pek çok insan için önemli bir nokta, bu yatırım tarzının faizsiz olmasıdır. İslama göre, faiz haram kabul edilir. Günümüzde faizsiz yatırım araçlarına olan talep her geçen gün artmaktadır. Bunun için yatırım araçlarıda çeşitlenmektedir.

Sukuk’ta Gelir Kaynağı

Yatırımcılara düşük riskli ve istikrarlı bir getiri sunma potansiyeline sahiptir. Yatırımcılar, bu enstrüman aracılığıyla bir şirketin veya kurumun varlıklarına ortak olurlar ve kira gelirleri elde ederler. Bu gelirler, belirli aralıklarla yatırımcılara dağıtılır. Böylece, yatırımcıları varlıklarının değerini korurken, düzenli bir gelir elde edebilirler.



Sukuk ihracını devlete bağlı kuruluşlara ek olarak gayrimenkul, finans, enerji, havayolu şirketleri gerçekleştirmektedir. Bu şirketler yatırımcısına 6 ayda bir kez kupon ödemeyi ve vade sonunda almış olduğu sertifikayı 100 dolar nominal değerle geri almayı taahhüt eder. Kupon oranı ve sukuk fiyatını belirleyen faktör baz döviz faiz oranı ve risk kat sayısıdır. Sertifika ihracı yapacak olan kurum veya kuruluş faiz oranına ülke ve şirket riski gibi katsayıları ekleyerek kupon oranı ve sertifikanın ihraç nominal değerini bulur.

Avantajlar & Riskler

Avantajı enflasyon riskine karşı koruma sağlamasıdır. Enflasyon, bir ekonomide genel fiyat düzeyindeki artışı ifade eder ve yatırımların değerini azaltabilir. Ancak sukuk sahipleri, yatırımlarının getirisinin enflasyona endeksli olduğu için enflasyonun yol açtığı değer kaybından korunma imkanına sahiptir.

Bununla birlikte, risklerinin de olduğunu belirtmek önemlidir. Her yatırım aracında olduğu gibi, belirli bir risk taşır. Örneğin, çıkaran kurumun iflas etme riski veya ödeme yapamama riski bulunabilir. Yatırımcılar, bu riskleri göz önünde bulundurarak sukuklara yatırım yapmalı ve portföylerini çeşitlendirmelidir. Büyük bir fonunuz varsa tek bir aracı kurum veya banka üzerinden hareket etmemenizi tavsiye ederim.



Bu işlemlerde yatırımcılar vadeye kadar beklemeleri durumunda elde edecekleri getiri, alım yapmış oldukları andaki getiri oranından gerçekleşmekteyken; vadeden önce bozum yapılması halinde kar veya zarar ikinci el piyasa fiyatlarına göre oluşmaktadır.

Ülke-Bölge Avantaj &Riskleri

Fiyatlar ülke ve şirketin maruz kaldığı riske göre artış veya azalış gösterebilir. Örneğin zayıf bir ekonomik görünüme sahip olan bir ülke sukuk sertifikasının nominal değeri bugün 85 dolar ise, ekonomide yaşanan toparlanma ve pozitif görünüm sukuk fiyatlarının yükselmesine neden olacaktır. Dolar faiz oranlarındaki artış ise mevcut sukuk sertifikalarının getiri oranlarının düşük kalmasına neden olacak ve nominal fiyatlarının düşmesine yol açacaktır.

Dünyada sukuk piyasasının en hacimli olduğu ülke Malezya’dır. Malezya’nın diğer Müslüman ülkeler takip etmektedir. Son dönemde sadece Müslüman ülkeler değil, Londra gibi finansal merkezlerde de sukuk ihraçları gerçekleştirilmektedir. Bu tarz borsalara erişmek için yabancı aracı kurumlarla ile iletişime geçmelisiniz.



Buna Göz Atmalısın

Nereden & Nasıl Alınır?

Kira Sertifikaları, tahsisli veya nitelikli yatırımcılara halka arz edilerek satılabilir ya da ikinci el piyasadan alım satım işlemleri gerçekleştirilebilir. Bankalar ve aracı kurumlar aracılığı ile kira sertifikası almak için yatırım hesabına sahip olmanız gerekir. Yerli kira sertifikası alım satım işlemlerinizi iş günlerinde saat 09:00-16:30 arasında gerçekleştirebilirsiniz. Yabancı kira sertifikaları için detaylı bilgiyi aracı kurumunuzdan isteyin.

Sonuç olarak, sukuk veya kira sertifikaları, faizsiz yatırım araçları arasında öne çıkan bir enstrümandır. İslami prensiplere uygun bir şekilde yatırım yapma imkanı sunması ve varlıkların enflasyona karşı korunmasını sağlamaktadır. Siz de portföyünüzü çeşitlendirirken Portföyde Varlık Tahsisi: 3 Ana Kural yazımdaki gibi alternatiflerden faydalanabilirsiniz. Böylece daha istikrarlı bir portföy ve yatırım stratejisine bağlı kalırsınız.

Benzer Gönderiler