Faiz hassasiyeti olan yatırımcılar Amerika katılım hisselerini binlerce hisse aralasında nasıl bulabileceğini düşünüp kafası karışmış olabilir. Üstelik bu kadar fazla hissenin olduğu bir yere yatırım yaparken hisse bazlı değil fon/EFT bazlı yatırım yapmakta isteyebilirsiniz. Gelin faizsiz Amerikan hisse senetleri ve endekslerini inceleyelim.

ABD merkezli ya da Birleşik Krallık/AB merkezli bir aracı kurumu kullanmanıza bağlı olarak, S&P 500 katılım endeksine nasıl maruz kalacağınız konusunda bazı küçük farklılıklardan bahsedeceğim.

Katılım Hissesi – Endeksi Nedir

Katılım Endeksi, katılım esaslarına göre yatırım kararlarını veren bireysel yatırımcıların faizsiz ve şeriata uygun faaliyetler gösteren şirketler arasından işlem yapabilmesi için oluşturulmuş endekslerdir. Detaylı bilgi için Katılım Hisseleri Nedir? Katılım Endeksi yazıma ve etfleri anlamak için Amerikan Borsalarında ETF Yatırımı yazıma göz atabilirsiniz.



Borsa İstanbul’da olduğu gibi Amerika borsası S&P500’deki hisseler için için oluşturulmuş endekslerde vardır. Bunlara Amerika katılım hisseleri dahil edilerek ve fonun amacına göre yönetilerek endeksler oluşturulur. Endeks yatırımı yapmak istemiyorsanız daha odaklı bir kaç hisse ile iletmek istiyorsanız yine bu endekslere kote olan hisseler arasından seçmek için etflerin web sitelerinde ellerinde tuttukları şirketlere bakabilirsiniz.

Amerika Katılım Hisselerine Erişebileceğiniz 2 ETF:
S&P 500 Sharia Industry ETF (SPUS): Detaylar için tıklayın.
iShares MSCI USA Islamic ETF (ISUS): Detaylar için tıklayın.

Bir Aracı Kurum Seçin

Herhangi bir şey satın almadan önce, ETF’lere ve hisselere erişim elde etmek için bir aracı kurum hesabı oluşturmamız gerekecek. Çevrimiçi bir aracılık hesabı oluşturmak artık oldukça kolay ve çevrimiçi olarak çok sayıda sağlayıcı varken ülkemizde oldukça kısıtlı. En uygun ve popüler 2 aracı kurum yerli Midas ve global IBKR. Banka ve yerli diğer aracı kurumlardan komisyon bilgisini tek tek arayarak teklif almalısınız.



Aracı KurumlarBankalarMidasInteractive Brokers
Türkçe Dil DesteğiKısmen VarVarYok
Canlı VeriKısmen VarVarVar
Alım-Satım Komisyonu$10-$25$1.5$0.0035 – $0.005
Platform ÜcretiÜcretliÜcretsizÜcretsiz
Hesap Açma Alt LimitiMin $5000-$8000Limit YokLimit Yok
Parçalı Hisse Alım-SatımYokVarYok
EFT / HavaleÜcretsizÜcretsizÜcretsiz
Varlık BarışıKapsamıyorKapsamıyorKapsıyor
Mobil / PC / Terminal APIMobil / Kısmen PcSadece MobilMobil / PC / Terminal API
Referans SistemiYokYokVar
Vesayet SistemiVarVarYok
T.C. Vergilendirme DesteğiYokYokYok
İletişim DesteğiE-Posta / TelefonE-PostaE-Posta-Telefon
Yurtdışı Aracı Kurum Karşılaştırma

Bunlardan biri S&P 500 Sharia Industry ETF Amerikan borsasına erişimi olan yerli Midas gibi kısıtlı aracı kurumlarda bile rahatlıkla bulunurken, buna ek olarak iShares MSCI USA Islamic ETF ise Birleşik Krallık/AB borsalarına erişimi olan Interactive Brokers gibi daha global ve saygın aracı kurumlarda bulunmakta.

SPUS vs ISUS

Her ikiside Amerika katılım hisselerinden oluşmuş endeksleri takip etmektedir. Fakat yatırımcılarına daha fazla getiri sunmak için bu hisselerin ağırlıklarını değiştirebildikleri gibi hisseleri alma zorunluluklarıda yoktur. Sizin istediğiniz ama etf’e dahil olmayan hisse olabilir.

Burada Amerika katılım hisselerine araştırmadan ve kolayca çeşitlendirerek yatırım yapmak isteyenlere göre bir yatırım fırsatı sunulmak amaçlanıyor. Siz yine bu iki etf’in portföylerini takip ederek Amerika katılım hisselerini bulabilir ve sadece seçtiğiniz hisselerede elbette yatırım yapabilirsiniz. Lütfen kendi araştırmanızı iyi yapın.



Buna Göz Atmalısın

Yönetim Ücreti:
SP Funds S&P 500 Sharia Industry Exclusions ETF (SPUS) yıllık %0,49’luk bir fon yönetim ücretine sahipken, iShares MSCI USA Islamic UCITS ETF (ISUS) yıllık %0,30’luk bir fon yönetim ücretine sahip. Bunlarda ülkemizdeki fonlara oranla çok düşük olsada dünya fonlarına göre sadece düşük denilebilecek kadar iyiler.

Sektör Dağılımı Karşılaştırması:

İki etf’i karşılaştırırken bakılması gereken en önemli yerlerden biri ise etflerin ellerinde tuttuğu hisseler ve makro ölçekte çeşitlendirme yaptığı sektörlerdir. Aşağıda bu iki etf’in sektör dağılımlarını görebilirsiniz.




SPUS Sektör Dağılımı:


ISUS Sektör Dağılımı:

Performans Karşılaştırması:
İçerisinde bankalarında olduğu S&P500 endeksi ile karşılaştırdığımızda elbette onu izlediğini hatta bazı vadelerde geçtiğini bile görebiliyoruz. Aşağıda SPDR S&P500 ETF’i ile karşılaştırmalarını ekliyorum. Özellikle son 1 yılda abd borsalarının FED faiz artışları karşısında yıkılmasından dolayı son 1 yılı ve yıl başından bu güne şeklinde 2 grafik ekliyorum.



2023 Yıl Başından Beri Getiriler
Son 1 Yıllık Getiriler

Görüldüğü üzere dünya borsalarında çözümler bitmez. Yeterki sizi sisteme dahil edebilsin ekonomistler her türlü sorunu aşmak için her geçen gün daha yenilikçi yatırım araçları geliştiriyor. Bunu blockchain tabanlı uygulamalarda daha uç noktadalarda görürken devletlerin sahip çıktığı etf ve fonlarda ise kontrollü özgürlükler görebiliyoruz.

Peki Amerika katılım hisselerine yatırım kararı verdik. O halde hemen kendimize uygun bir aracı kurum bulalım ve yurt dışı portföyümüzüde tıpki yurt içi portföyü gibi kendi kontrolümüzde ve denetlenebilir güvenli ellerde tutalım.

Yabancı borsalarla ilk defa ilgileniyorsanız aşağıdaki yazılarıma göz atabilirsiniz:



Yurt dışına para gönderirken kullanımı çok kolay ve ucuz ön ödemeli kart UPTION 'ı seçin.
İlk transferde ücretsiz gönderim kodu:
AO15562917
Yurtdışı Vergilendirme: Yurtdışı Borsalarındaki Kazançların Türkiye'de Vergilendirilmesi Hemen Öğren

Benzer Gönderiler