Ülkemizde son yıllarda dolar kurunun hayatımıza olan etkisinden kurtulmanın en güzel yöntemi dolar kazanmak. Fakat yinede vatandaşlar arası ayrımı çok açmasından ve yıpratıcı etkisinden dolayı yetersiz ve sürdürülebili olmayan yöntemde kazançlar türedi. Gelin bu kazançları beraber inceleyelim ve sürdürülebilir dolar kazanma yönteminden bahsedelim.
Vur-Kaç Peki Ya Karşı Taraf Önce Davranırsa
Pek çoğumuz kripto paralarla kaldıraçlı işlemlere, stoploss ve borsa ile tanıştı. Pek azımız ise zaten viop, kontrat ve borsalardan bildiği üzere tecrübelerini böylesine yüksek riskli piyasalarda deneme fırsatı buldu. Birden türeyen kripto fenomenler ve sahte hesaplarla telegram grupları oluşturan çer-çakallar boş meydanda cirit attı. Hepsinin vaadi pump-dump grupları arasında yüksek risk ortamında vur-kaçtı.
Fakat boğa sezonunda iken ne kadar pozitif bir hava varsa ve zararlar karlar sayesinde pek göze batmazken asıl olay ayı sezonun gelmesi ile patlak verdi. Evini satıp kaldıraçlı işlem açıp batanlar, kredi çekip uzun vade yatırım yapacağım diye shitcoin alıp parasını pul edenlerle doldu ortalık.
Metaverse furyasıyla 3 kuruşunu 5 kuruş yapan elemanlarda arsa alıyorum diye çaldırdı resmen tüm birikimlerini. Vurup kaçacakken çoktan dayak yemiş ve yerde baygın buldu küçük yatırımcı kendini. Şimdi soruyorum, vur-kaç yapacakken kim önce davrandı?
Önce Birikim, Sonra Keyfim
İstisnasız tüm insanlar keyif çatmayı sever. Kimi son model arabasıyla bir tatil yolculuğunda, kimi son teknoloji bir akıllı telefon ile arkadaş ortamında kimi ise konfor alanı içinde bir bardak kahve ile. Fakat hepimiz farkındayız ki bunları finansal olarak beslemezsek erişebileceğimiz şeyler olmaktan uzaklaşır. Günümüzde Türk lirası kazanan insanların sorunu da bu değil mi? Sıradan bir hayat süren asgari ücretli yani ülkenin yarısından fazlası kahve keyfi içi bile dolar-lira paritesinden etkilenmektedir.
Burada birileri çok kolay suçlanabilir: Haksız yere enflasyonla halkın alım gücünü düşüren hükümet, hantal sistemi ile halka yük olan devlet, görevini kötüye kullanan bürokrat, karlılığını hissedarlarına artırmak zorunda olup sattığı ürünlere zam yapan fabrikatör, gelir-gider dengesi bozulan ve neyi kaça satacağını devlet belirleyen çiftçi, vergi yükünü hafifletmek için vergiden kaçınan esnaf vs vs uzar gider.
Peki ya maaşı eline geçmeden vergisi kesilen beyaz yaka, işçi ve memurlar, eline sadece harçlık geçen ev hanımı, işsizler ve öğrenciler? Yokken birikim elbette yapılamaz ama üç kuruş eline geçen sabrederek bir kuruşunu çalışan, değer üreten ve değerlenen varlıklara yatırarak bunun büyümesini ve değerini artırmasını deneyimleyerek yaşayabilir. Bunun için sayısız örme vardır ve en meşhuru Warren Buffet’tır. Ülkemizde ise beyaz yaka veya işçi olup patronunu ortak olma çabasıyla şirket hisselerine yatırım yapıp varlığını katlayan ve tabiri caizse sınıf atlayan çok örnek var. Önce birikim yapıp daha sonra keyfini çıkaranlardan olmak paha biçilemez bir fikirdir. Sadece uygulamanız gerekir.
Amacım asla sizlerin üzerinden bir şeyler kazanmak değil, tamamen sizleri eğitmek ve yeni bakış açıları kazandırmak istiyorum. Çünkü imkansız denilen şeylerin aslında ne denli ulaşılabilir olduğunu ve sadece sürdürülebilirlik ile devam ederek başarının hızlıca kar topu etkisi ile gelebileceğini göstermek istiyorum. Gelin şimdi sizle beraber “dolar kazan, dolarla maaş al” yazımın başlığına ilham veren konulardan ve yöntemlerinden değinelim.
Dolar Kazanmak
Dolar kazanmak başlarda istikrarlı bir süreç istesede, kazandığınız her bir birim doları (bu yazı yazıldığı tarih itibari ile) 18 ile çarparak harcayabilmek özellikle de Türkiye’de bir lüks. Bu lüks yerinde ulaşılabilir bir hedefle aslında elde edilemeyecek bir şey de değil. Dediğim gibi bu süreç için gerekli olan tüm şey sizin bunu ne denli istediğiniz ve ne çaba gösterdiğiniz ile paralel doğruda. Birazdan bahsettiğim hiç bir yöntem kolay değil, fakat asla erişilemez de değil. Bu sebeple tüm yazıyı dikkatlice okuyup yaparken bunu yapmaktan zevk duyacağınız veya yetenekleriniz dahilinde geliştirebileceğiniz bir yöntem olarak seçmenizi tavsiye ederim.
Daha çok dolar kazancı artırmak ve daha da özeli bu dolar kazancı ile dolar bazında maaş almak için yazdığımdan bu kısmı eski yazılarıma atıflar halinde geçeceğim. Sırayda ve dikkat okumanız ve de detaylı incelemeni için sundupum kaynaklara göz atmanız dileğimle.
Pasif Gelir: Bu rehberde sayısız para kazanma seçenekleri arasında aslında fikre bağlı olarak dolarda kazanmanızı sağlayan onlarca fikir barındırır. Listede yapamayacağınız bir fikir yok, yeterki isteyip uğraşın. Hemen okumak için: En İyi Pasif Gelir Rehberi
Amerikan Şirketlerine Ortak Ol: Dolar bazlı kazanç elde edemiyorsanız, dolar kazanan şirketlere ortak olabilirsiniz. Bunu Türk şirketlerinde yüksek ihracat yapan şirketlerde euro/dolar getirilerine ortak olmak için hisse senedi olarak ortak olabilirken ülkemizde IBKR sayesinde çok düşük komisyon oranlarıyla ve düşük meblağlarla bile Amerikan şirketlerinin kazancına ortak olabilirsiniz. Kim bilir belki çok sevdiğiniz ayakkabı markası Nike hissesi ile belki sevdiğiniz parfüm markası Estée Lauder ve belkide en sevdiğiniz mobil cihaz üreticilerine çip satan TSMC firmasına yatırım yaparak ortak olabilirsiniz.
Hemen okumak için: Amerikan Hisselerine Yatırım Yap
Emtia Yatırımı Yap: Emtia denince aklınıza sadece altın veya gümüş geliyorsa sıkı durun. Elektrikli arabaların yaygınlaşması ile popülerleşen Lityum‘a, enerji sıkıntısına yüksek verim çözümleri için yaygınlaşan Uranyum‘a, yenilenebilir enerji ihtiyacımızda çevreci çözümler için Yeşil Hidrojen‘e yatırım yapmayı hiç dündünüz mü? Bence bir düşünün derim.
Dolarla Maaş Almak
Günümüz Türkiye’sinde bir fenomen hatta kimilerine göre fantezi olan dolarla maaş almak için illaki yurtdışında bir işte çalışmanıza gerek yok. Ama elbetteki yurtdışı ile bir bağınız olması gerek. Pasif gelir modellerindeki elinde olmayan doları kazanma fikirleri sana zor geliyorsa var olan dolarını daha da artırmak için çalıştırabilirsin. Bunun için en kolay yöntem uzun yıllardır düzenli kar payı artıran veya her ay düzenli miktarda yüksek kar payı ödeyen şirketlere yatırım yapıp her ay maaş alır gibi dolar bazlı temettü geliri elde edebilirsiniz. Bunun için yaygın üç yöntem var.
1. yöntemde minimum risk severler için blok alım yapabilecek güçte kişilerce 12 farklı ayda temettü ödeyen 12 farklı yüksek temettü verimli hisseden pay alınır ve düzenli maaş alır gibi her ay sırayla bir başka şirketin kar payı ile geçinilir. İşte karını en çok paylaşan o şirketler: Zim Integrated Shipping (ZIM), Golden Ocean (GOGL), Israel Chemicals (ICL), Star Bulk (SBLK), Braskem (BAK), Paramount Global (PARAP), Himax (HIMX), Chimera Investment (CIM),Tri-Continental (TY), Two Harbor Investment (TWO) vb gibi.
2. yöntemde ise daha riskli ama az parası olan ve çok farklı şirketleri izlemektense 1-3 arası şirket ile yapılan bir portföy ile yılda 1 ay toplu bir şekilde dolarla yıllık maaş alınır ve bu kar payı ile 12 ay boyunca geçinilir. İşte temettüsünü düzenli olarak büyüten o şirketler: AbbVie (ABBV), T. Rowe Price (TROW), PepsiCo (PEP), United Parcel Service (UPS), Automatic Data Proccesing (ADP), NextEra Energy (NEE), Air Products & Chemicals (APD), Atmos Energy (ATO), Target (TGT), McDonald’s (MCD), McCormick (MKC) vb. gibi.
3. yöntemse neredeyse risksiz her ay temettü veren genelde gayrimenkul ve finans alanında iş yapan bu şirketlerde blok alım yapıp, maaş alır gibi düzenli dolar bazlı nakit akışı yaratabilirsiniz. İşte her ay temettü dağıtan o şirketler: Realty Income (O), Stag Industrials (STAG), Agree Realty (ADC), Horizon Technology Finance (HRZN), Main Street Capital (MAIN) vb. gibi.
Tek tek hisse seçimi gözünü korkutuyorsa korkma buna da bir çözüm var: ETF. Hemen ETF artı ve eksilerini öğrenip küçükte olsa yönetim komisyonunu verip hisse seçimini uzmanlara bırakmak istiyorsan Amerikan Borsalarında ETF Yatırımı yazıma göz atabilirsin.