Popüler Yazılar:    Yurtdışı Hisse Vergilendirmesi        IBKR Hesap Açılış        Altın Yatırım Çeşitleri        Borsa Yatırım Fonları (BYF)

Temettü emekliliği adına daha önce de farklı mecralarda yazdım çizdim fakat artık bunu kendimde de kanıtlamak için oluşturduğum uzun vadeli ikinci ve tabi ki ciddi bir şekide uygulayacağım emeklilik portföyü stratejiminde yazılı olduğu bu yazıyı hazırladım.

Umarım hem temettü emekliliği fikrini olabildiğince detaylı ve akla dayalı bir şekilde, daha önce kanıtlanmış stratejiler ve bilgi birikimiyle en sade şekilde size aktarabilirim. O halde gelin temettü emekliliği nedir, temettü emekliliği nasıl yapılır ve akılda kalan çoğu sorulara verilebilecek en doğru cevapları içeren yazıma başlayalım.

Temettü Emekliliği nedir?

Daha önce yazdığım ve tahminen bu yazıya araştırarak geldiğin için zaten bunu bildiğini düşünüyorum. Yinede ülkemiz çapında detaylı bir rehber için Türkiye’de Temettü Yatırımı yazıma hızlıca göz atabilirsiniz. Eğer yeterli bilgi ve birikime sahip isek can alıcı soruların teknik ve psikolojik cevapları ile devam edelim. Bu yazının devamı düzenli birikim yaparak portföy oluşturma konusunda daha ağır bassa da blok alım yaparak temettü emeklisi olmak isteyenlerede yol gösterici olacaktır.



Temettü emekliliği İçin gerekli tutar nedir?

Öncelikle bir hedefimiz olmadan bu yola çıkmak akla ve mantığa uzak olacaktır. Bizi motive etmesi gereken o meşhur office exel dosyamız ile hedef barımız emin olun ne yaptığınız daha iyi bilmenize yardımcı olacak ve sizi motivasyon konusunda daha diri tutacaktır. Bende temettü emeklisi olabilir miyim diyen herkes için yeterli tasarrufunuz ve zamanınız varsa neden olmasın cevabını vermek istiyorum.

Bu sizin yaşam standartınıza göre değişmekle birlikte elbette ülkemiz için ortalama bir hesap yapılabilir. Ne kadar çok tasarruf eder ve lot sayınızı artırırsanız o kadar çok temettü geliri edebilirsiniz bu da bir gerçek. Örnek ile devam edelim:

İlk önce temettü emekliliği için hedef belirlerken şuanki ortalama aylık giderinizi 240 ile çarpın. Diyelimki 10.000 lira sizin bir aylık rahat bir şekilde geçinimizi sağlıyor. O halde 10.000 TL x 240 = 2.400.000 TL yapar. Evet hedefiniz hazır. Hemen office exel dosyanızda hedef barınızı bu değere* ayarlayın.



Artık tek yapılması gereken ortalama %10 temettü getirisine ya da temettü potansiyeli sahip hisseleri bulup, tasarruflarınız ile bu portföyü büyütebildiğiniz sürece büyütmek.

(*Elbette her geçen gün enflasyondan vs giderleriniz değişecektir, o halde yapmanız gereken güncel giderleriniz üzerinden yeniden bu hesabı yapıp yeni hedef değerinizi bulmak ve birikime kaldığınız yerden devam etmektir.)

Temettü portföyü nasıl olmalı?

Asla tek hisse-şirket seçmeyin. En az 3, en fazla ise 7 tane şirket bulundurmak her türlü senaryoda en doğru seçenek olacaktır.



2 strateji en makul olan seçeneği sunar:

Buna Göz Atmalısın

1) 2 Yüksek verimli temettü hissesi + 1 Büyüme hissesi (3 farklı sektör)

2) 5 Yüksek verimli temettü hissesi + 2 Büyüme hissesi (5-7 farklı sektör)



Benim tercihim ise 5 farklı sektörden düzenli ve yüksek temettü ödeyen ve/veya yüksek temettü ödeme potansiyeline sahip aynı zamanda temettü verimliliğini düzenli olarak artıran şirketlerden oluşuyor. Hisse adedi olarak ise bu 5 yüksek verimli hisseye ek olarak 2 tane de yüksek yatırım yapan büyüme hissesini barındırıyor. Temettü emekliliği hedefim ise bu yolda olabildiğince tasarruf yapmak, portföyümü pasif gelirler ile desteklemek ve ne olursa olsun (şirketler özelinde bir finansal bozulma) olmadığı sürece lot sayımı finansal özgürlük yolunda olabildiğince artırmak.

Temettü emekliliği için bu hisseleri nereden bulacağız konusundaki sorulara ise cevabım basit ve net. Sitemizin sol üst köşesinden erişebileceğiniz hızlı linkler sekmesinden temettü hisseleri sitesi başlangıç için büyük kolaylık olacaktır. Oradaki sekmeleri kullanarak temel analiz bilgisine sahip olmadan da istatiksel ve güncel veriler ışığında en doğru bilgiye ücretsiz erişebilirsiniz.

Hisseler ne zaman ve hangi aralıkla satın alınmalı?

Temettü emekliliği hedefimizi ve bu yolda beraber ilerleyeceğimiz hisseleri belirledik. Peki nasıl ve ne zaman alacaksınız? 2 yol var:



  1. Her ayın aynı günü fiyata bakmaksızın alım yapmak
  2. Endekste büyük bir düşüş olduğunda blok alım yapmak

Bu bir tercih değil, stratejimizin 4 ayağından biri olarak görmeli ve değişmez maddesi olarak düzenli, istikrarlı ve korkmadan yapmanız gereken bir kuraldır. Birikim yaparak ilerleyeceğimiz için her ay düzenli miktarda ayırdığımız paramız ile belirlediğimiz gün ve saatte düzenli olarak ve fiyata bakmaksızın sadece paramızı portföy sayımıza bölüp lot biriktireceğiz.

Her 10 yılda bir gelen (ülkemizde bu süre daha kısa) büyük ekonomik kriz veya doğa olayı ile endekslerde büyük satış ve anormal durumlarda eldeki hisseleri daha ucuza almak adına blok alım yapabiliriz. Böyle bir dönemi en yakın 2019 Mart pandemisinde yaşadık. Altın, gümüş, döviz, fon, kripto ve hisse senedi dahil neredeyse her şeyin satıldığı ve nereye göz atsanız kıpkırmızı bir sayfa göreceğiniz o günde yedek akçelerinizden endeksin her %5 veya %10 düşüşünde blok alım yapabilirsiniz. Fakat buraya bir parantez açalım, alım yapabilmek için önce yedek akçeniz olmalı ve yaşanan ekonomik kriz ne olursa olsun şirketleriniz özelinde değilse korkmadan alım yapabilmeliyiz.

Teknik olarak blok alım zamanı için endeksin haftalık grafiğinde 233’lük üssel ortalamayı grafiğe ekleyip endeks bu ortalamanın altına düştüğü zaman korkmadan belirlediğiniz periyotlarda bu hisselerinizden alacaksınız. Kurşun bittiğinde ise ekranı kapatıp olabildiğince hayatınıza devam edeceksiniz. Grafiklerde re-test yapıldığında bu strateji özellikle yüksek temettü verimi ve temettü büyümesine sahip hisselerde asla üzmediğini görüyoruz. Temettü yatırımcısı düşüşlerde asla üzülmez, piyasanın değer biçemediği zamanlarda fiyat anomalilerine aldanmadan ucuza mal toplar. Yalnız bunu yapabilen babayiğit pek azdır.



Portföyümüzün yüzde kaçı yedek akçeye ayrılmalı?

Açıkçası yedek akçe kimisi için gereksizken kimisi için ise çok değerli. Benim yedek akçenin değerini anladığım gün 2019 mart pandemisi düşüşünde endeksin %20 %20 düşünü izlerken hisselerime her ne kadar güvensemde düşüşün dönüşünü tahmin ederken full hissede olduğum halde ayın 15’inde yatacak olacak asteğmen maaşımı beklerken geçen sürede kısıtlı alım yapıyor olmak zorladı. Zorlayan şey hisselerinde değerleri ucuzlarken ki benim gözümde çok değerli olan özellikle organomineral hissemden daha fazla alamamak oldu.

Halbuki şirketime güveniyor ve daha önceden okuduğum kitaplardaki bilgiler ışığında (borsaların savaşlardan sonra bile geri toplayıp zamana bağlı yaydığınızda hep yukarı gidiyor olması) ucuz fiyatlardan daha fazla hisse sahibi olmak istiyordum. Elimden gelen tek şey tüm maaşımı hisse geri çıkarken gecikmeli de olsa alıp, o ayki harcamalarımı kredi kartından diğer aya sarkıtmak olabildi. Oysaki yedek akçeye sahip olsam kurşunum bitene kadar düzenli ve istediğim fiyatlardan ortalama yapabilirdim.

Borsada öğrenmek için malesef tek başına kitaplar yeterli olmuyor, kesinlikle tecrübe için her işte olduğu gibi işin içinde olmak gerekiyor. Ama kitapların bakış hayatınıza etkisi küçümsenmemeli. Bu arada Borsa Yatırımcısına Kitap Tavsiyeleri – 20 Kitap  yazıma göz atmayı unutmayın derim.



Buradan çıkardığımız ders ile yedek akçenin tekrar önemini vurgulamak isterim. Oranı ise tamamen size kalmış, 5 hisseli bir portföyde 1 hisse daha hesap edilip 6 hisseli portföydeki 1 birimlik pay kadar da yedek akçe tutulabilir, aylık alımlarınızın haricindeki pasif gelir veya tasarruflarınızda ki miktar ile de yedek akçe tutulabilir.

Peki yedek akçeyi enflasyona karşı nasıl koruyabilirim derseniz; bunun için döviz endeksli yatırım araçları kullanabilir, döviz olarak banka veya kripto olarak defi ekosisteminde tutabilir veya emtia olarak saklayabilirsiniz. Unutmayın ki durum acil olabileceğinden olabildiğince likit hale geçirmek adına yedek akçeyi istediğiniz saat hisseye çevirecek bir şekilde tutmalısınız. Fiziksel altın yerine banka hesabındaki dijital altın hesabı gibi bir örnek olabilir.

Temettü emekliliği portföyünü nasıl sürdürülebilir kılarız?

Temettü emekliliği için gerekli birikimi yaptık ve finansal özgürlüğümüzü elde ettik. Örneğin son haliyle portföy temettü gelirinizi %10 kabul edelim.



Portföyünüzdeki hisse senetlerinin ortalama temettü geliri %10 olsun. Hedefe ulaştığınızda artık 2.400.000 TL’niz olduğunda bu portföy size yılda 240.000 TL temettü getirecektir ki bu da ayda 20.000 TL maaş demektir.

Aylık giderinizin tam 2 katı bir değere ulaştık. Temettü geliriniz ile geçinmek ve aynı zamanda bu portföyün gelirini de artırmak için giderimiz olan 10.000 TL’yi cebimize aldıktan sonra fazlamız olan 10.000 TL yi ise portföye geri yatırmalıyız.

Bu şekilde devam ederek gerçek ve sürdürülebilir bir temettü emeklisi portföyüne sahip olursunuz.



TEBRİKLER

Temettü emekliliği için yol rehberimizi okuduğunuz için teşekkürler. Bu yöntemle, güncel aylık giderlerinizin 240 katı kadar portföye ulaştığınızda sizde finansal özgür bir temettü emeklisi olmuş olacaksınız. Şimdi yapmanız gereken tek şey kaldı;

TASARRUF ET + BİRİKTİR + TEKRARLA




Popüler Yazılar:    Yurtdışı Hisse Vergilendirmesi        IBKR Hesap Açılış        Altın Yatırım Çeşitleri        Borsa Yatırım Fonları (BYF)

Benzer Gönderiler