Türkiye’de Apple Pay malesef aktif değil. Fakat Apple Pay’e kredi kartı eklemek mümkün. Öncelikle belirtmeliyimki bu yöntem try ile kullanımı, harcaması ücretsiz fakat Wise aktivasyonu 5 £ pound. Gelin Apple Pay Türkiye’de nasıl kullanılır, cüzdana para nasıl gönderilir ve aktivasyon yöntemi nedirg gibi soruları incelediğiniz yöntemimizi beraber inceleyelim. Kahvenizi Apple Watch’ınızla ödemek istemez miydiniz ?
Apple Pay Nedir?
Apple Pay, NFC teknolojisi üzerinden bir bağlantı sağlanır. Satıcılar, ödeme isteğinde bulunduğunda müşteriler, Apple Pay destekleyen cihazları aracılığıyla Parmak izi (*Touch Id) veya Yüz tanıma (*Face Id) ile onay vererek güvenli bir şekilde ödeme işlemlerini tamamlayabilirler. Bu noktada ödeme öncesinde bulunan güvenlik mekanizması sayesinde müşterilerin hızlı ama güvenli bir ödeme deneyimi yaşadığını söyleyebiliriz.
Bunların yanı sıra Apple müşterilerin kart bilgilerini de satıcı ile paylaşmamak için rastgele üretilen benzersiz değer (*token) algoritması kullanır. Bu sayede satıcı hiç bir zaman müşterinin 16 haneli kart numarası, son kullanma tarihi ve cvv bilgilerine ulaşamamaktadır.
Satıcının cihazına gönderilen tek kullanımlık benzersiz değer sayesinde müşteri bilgileri ilgili bankaya iletilir. Bu işlem sonrasında bankadan alınan cevaba göre işlem sonucu satıcı terminaline ve son kullanıcı ekranına yansıtılır.
Wise Transfer Nedir?
Wise eski adıyla Transferwise uluslararası para gönderme konusunda bankaların yüksek masraflarından kurtulmak için neler yapabileceğini düşünen 2 gencin küçük bir startup olarak kurduğu ve 2020’de 5 milyar dolar değere ulaşmış bir şirket. Son yıllarda yeniden markalaşmaya giden şirken yeni adını ve logosuyla şimdilerde Wise adı altında gerçekleştiriyor.
2010 yılında iki Estonyalı girişimci Kristo Kaarman ve Taavet Hinrikus’un Transferwise ismiyle kurduğu şirket 2021 yılında ismini daha sadeleştirerek Wise adını aldı. Buradan Wise Transfer Nedir? Nasıl Kullanılır? yazıma giderek detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Apple Pay Cüzdan Kullanımı ve Kurulumu
Wise’a buradan üye olup uygulamasını indirebilirsiniz. Link üzerinden üye olursanız 1700 lira transferinize ek 425 lira ödül kazanırsınız.Şimdi adım adım iPhone telefonumuzda NFC üzerinden emassız ödemelerde kullanmak üzere Wise hesabımızı nasıl Apple Pay’e tanımlatacağımızı adım adım inceleyelim.
- Telefon numaranız olarak kullandığınız gerçek telefonunuzu yazın. Burada ülkemizde çalışmadığı için adres alanına İngiltere’den bir public adres yazabilirsiniz. İngitere’de bir adresiniz yoksa kent merkezi ya da bir otel gibi yerin adresini yazabilirsiniz. (Kart o adrese gitmeyecek mi diyebirsiniz ama zaten biz o kartı kullanmayacağız, okumaya devam edin.)
- Sonrasında ise kart siparişi veriyoruz, burada ise bizden 5 £ pound alıyor. Ben Enparadan sanal kart açtım komisyon vs. alıyor mu diye ama güncel kurdan aldı. Sizde buradan Enpara üyesi olup masrafsız bankacılıkla tanışabilir ve gerçeğin yanına ek sanal banka ve sanal kredi kartı oluşturabilirsiniz.
- Kartı sipariş verdikten sonra mobil uygulamada ekranı sola kaydırıp dijital kart oluşturabilirsiniz. Daha sonra ise karta basıp iban bilgilerinize basıp para yükleme ekranında dilediğiniz tl miktarını yazıp para birimlerinden TRY seçip sanal kartınıza atacağınız tryyi gönderebilirsiniz. Sanal kart oluşturduktan sonra İngiltereye gönderdiğimiz asıl kartı dondurmayı unutmayın. Artık o karta ihtiyacımız yok.
- Bunun için size FİBABANKA için havale bilgileri veriyor. Wise sanal kartımıza para gönderirken açıklama kısmına size özel referans numarasını girmelisiniz. (Banka bilgilerini verdiği ekranda yazıyor) Referans numaranız size özel yani hızlı para transferi için kullandığınız banka uygulamasının para transferini kaydederken açıklama kısmına kaydedin ve tekrar tekrar uğraşmayın derim.
- Parayı kendi bankanızdan Wise sanal kartınıza yolladıktan sonra (benim hesaba geçmesi iş günü içinde yaklaşık 45 dakika sürdü) uygulamada Apple Pay’e ekle diye bir ekran çıkıyor dijital kartın altında. (Yollanan paralar hafta içi hesabınıza düşüyor.)
- Tıklayıp iPhone’daki cüzdan uygulamanıza ekliyorsunuz. Herhangi bir yerde ödeme yaparken kilit tuşuna iki kere basıp Cüzdanı aktif edip FACEID/parolanızla açıp pos cihazına dokundurup normal TRY hesabınızdan ödemenizi yapabilirsiniz.
- Normal alışverişlerinizde Wise Sanal kart kullanmanın herhangi bir komisyon masrafı yoktur. İnternat bağlantısı yokkende ödemenizi yapabiliyorsunuz. Bakiye bilgileriniz alışverişten hemen sonra direkt bildirim olarak geliyor.
Dip Not: Ekranında bölge sorunu uyarısı görüyorsanız bölge ayarınızı ABD veya Birleşik Krallık olarak güncellemeniz yeterli. Ve lütfen ön ödemeli sistem olduğundan içinde 100-200’den fazla uzun süreli para bulundurmayınız. Aksi halde uygulama kullanımı Türkiye tarafından Paypal gibi yaaklanırsa bakiyenizi çekmede sorun yaşayabilirsiniz.