Impermanent Loss, bir likidite sağlayıcısının bir ticaret çiftindeki oynaklık nedeniyle geçici bir fon kaybı yaşamasıdır.
Impermanent Loss Nedir?
Impermanent Loss, bir ticaret çiftindeki DeFi havuzundaki oynaklık nedeniyle likidite sağlayıcılarının ara sıra yaşadığı geçici fon kaybını tanımlar. Bu aynı zamanda, birinin likidite sağlamak yerine varlıklarını elinde tutması durumunda ne kadar daha fazla paraya sahip olacağını da gösterir.
Likidite havuzları genellikle iki varlığa sahiptir ve biri DAI gibi bir sabit para iken diğeri ETH gibi daha değişken bir kripto para birimi olduğunu düşünelim. Dex’ler için DAI-ETH poolu olsun.
DAI-ETH Pool Örneği
Bir sağlayıcının hem DAI hem de ETH’de eşit düzeyde likidite sunması gerekir – ancak aniden ETH’nin fiyatı yükselirse ne olur?
Bu, arbitraj için karşı konulmaz bir fırsat yaratıyor çünkü likidite havuzundaki ETH fiyatı artık gerçek dünyada neler olup bittiğini yansıtmıyor. DAI’nin ETH’ye oranının dengeli kalmasını sağlamak için, diğer tüccarlar yeniden denge oluşana kadar ETH’yi indirimli fiyattan satın alacaktır. Peki o pooldan likidite çekmek isterse, işte o zaman daha düşük fiyattan ETH bozmuş olacaktır.
Arbitrajdan sonra, bir likidite sağlayıcısının ilk başta yaztırdığı DAI-ETH öiktarına göre son yatırım hali daha fazla miktarda DAI ve biraz daha az miktar ETH ile sonuçlanabilir. Kayıp, yalnızca bir sağlayıcı likiditesini tamamen geri çekmeye karar verirse kalıcı hale gelir. Bu yüzden kısa süreli poollarda kalmak yerine yükseleceğine inandığınız daha uzun vadeli poollarad likidite sağlamak sizin bu geçici kayıptan kurtulmanıza olanak sağlar.
Özetle
Impermanent Loss: varlıklarınızı likidite havuzuna yatırdıktan sonra değerinin değişmesine bağlı oluşan geçici varlık kaybıdır. Geçici diyoruz ama şuna da dikkat etmekte fayda var örnekte verdiğim DAI-ETH biri stabil biri değişken coin, ETH’nin bir daha yükselmeyeceğiniz varsayarsak hiç sanmıyorum bu kayıp kalıcı olacaktır. Ya da daha kötüsü iki değişken coin/token pooluna paramızı yatırdığımızı düşünürsek ciddi kayıplar söz konusu olabilir. DeFilerdeki %30000 gibi APYler çekici gelebilir, bu yüzden kayba uğramayı göze almalı ve APY-APR farkını bilmelisiniz.