Hacklenme ve güvenlik sorunlarının arşa çıktığı bu dönemde her kripto yatırımcısının ihtiyacı olduğunu düşündüğüm soğuk cüzdanlara kabaca bir göz atacağız. Umarım sizlere bir faydası dokunur.

  • Kaydet
Örnek Bir Ledger Soğuk Cüzdanı

Soğuk Cüzdan Nedir?

Soğuk cüzdanlar, Bitcoin ve diğer kripto paraların saklanabildiğin internet bağlantısı olmayan fiziksel cüzdanlardır. Kripto paralar şifresi ve kontrolü kullanıcıda olan fiziksel bir cüzdana aktarılabilir, amacı coinlerinizi yollayacağınız adresin şifresini internete bağlı olmayan bir ortamda üreterek maksimum güvenliği sağlamaktır.

  • Kaydet

Soğuk Cüzdan ve Sıcak Cüzdan Farkı

Kripto para satın alıp bunları kendiniz saklamak istiyorsanız, kripto varlıklarınızı sıcak cüzdan, soğuk cüzdan ya da her ikisinin bir kombinasyonunu kullanarak muhafaza edebilirsiniz. Sıcak cüzdanlar internete bağlıdır ve çevrimiçi saldırılara karşı risk içerirler. Bunlar borsalardaki cüzdanlarınız veya Metamask gibi internet tabanlı cüzdanlarınızı örnek verebiliriz. Ancak internete bağlantılı olmaları sayesinde daha hızlı çalışırlar, kripto para ticareti yapmayı kolaylaştırırlar. Soğuk cüzdanlar ise genellikle internete bağlı değildir. Dünyanın en eski ve güvenilir markası Ledger gibi. Bu nedenle daha güvenli görülseler de daha az kullanışlıydılar. Ama son yıllarda mobil cihazlara entegrasyonları sayesinde artık daha pratik kullanıma kavuştular.



Soğuk Cüzdanın Avantajı Nedir?

Bir kere sizindir, fizikseldir ve 24 keyli kelimelerinizi veya şifrenizi elinizle teslim etmediğiniz sürecede kimsenin erişimi olamayacaktır. Ledger firması bile ürettiğini soğuk cüzdana ulaşamaz. Çünkü satın aldığınızda aslında benzersiz cüzdanınızı kurulum aşamasında siz yaratırsınız.

Soğuk cüzdanlarda internet bağlantısı bulunmadığından cüzdan siber saldırılara, yetkisiz erişime ve diğer güvenlik açıklarına karşı daha dayanıklıdır. Soğuk cüzdanlarda bulunan bakiyelere ancak 24 kelimeli özel anahtarı bilen kişiler erişebilir. Yani soğuk cüzdan bize bir nevi maksimum düzeyde güvenlik sağlar. Sonuçta Ftx borsasındaki 16 milyar doların 3 günde nasıl 3 dolara düştüğünü hep beraber izledik. Ki Ftx dünyanın 2. en büyük kripto borsasıydı bir de. Bu yüzden uzun vadeli kripto yatırımcıların kesinlikle bir tane barındırması, ciddi yatırımları olan kişilerin ise yedekli setini alması şiddetle tavsiye edilir.

Ben uzun vadeli ciddi bir Bitcoin yatırımcısı olarak bir tane Ledger Nano X edindim. 5500 kripto paraya, NFT koleksiyonlarına, 100 farklı uygulamaya sahip olması da cabası.



Soğuk Cüzdanın Dezavantajları Nedir?

Buna Göz Atmalısın

Anlık trade işlemler için uygun değildir, cüzdan aktarımı yaparken çok dikkatli olunması gerekir, kaydedilen şifre kesinlikle kaybedilmemeli ve unutulmamalıdır. Çünkü sizin yarattığınız benzersiz 24 kelime ile güvenliği sağlar 4-8 haneli şifre ile onay verirsiniz. Bu yüzden 24 kelime kayıtlarınızı iyi saklamalısınız. Basit bir instagram şifresi değil, arka planda mail atıp hesabı kurtarabileceğiniz bir destek ekibi yok. Daha doğrusu Ledger gibi güvenilir firmalarda bir destek ekibi var ama onlarında sizin cüzdanınıza bir erişimi yok. Ne de olsa soğuk (offline) cüzdan.

Neden Soğuk Cüzdan Kullanmalıyız?

Eğer günlük trade, swing trade ve sık al-sat yapma fikrimiz yoksa ve kripto varlıkları (coin, NFT, token) uzun vade yatırım olarak görüyorsak hem panik al-sat yapımının önüne geçmek hem de bir nevi coinleri fiziksel altın misali garanti olarak yastık altında tutmak için soğuk cüzdan teknolojinin getirdiği güvenilir tek seçenektir.

Oyasaki sıcak cüzdanda tutulan coinler aslında bize ait değildir. Ftx olayındaki gibi o o paralara bir gün erişemeyebilirsiniz. Bu yüzden kesinlikle bir soğuk cüzdana sahip olmalısınız.



Sonuç:

Eğer kripto para sektörüne uzun vade yatırım gözüyle bakıyorsak ve her ay düzenli alıp köşeye koymak istiyorum diyorsak soğuk cüzdan bizim için biçilmiş kaftandır. Bunun için piyasanın en eski ve en güvenilir soğuk cüzdan markası Ledger’ın bütçenize uygun ürünlerine bir göz atsanız iyi olur.

  • Kaydet

Benzer Gönderiler