"isTransparent": true, "autosize": false, "largeChartUrl": "https://www.finansalyazar.com/binance"}

2020 yılının Mayıs ayında Viven Kirby, Norelle Ng ve Burak Keçeli tarafından yaratılan Clover Finance (CLV) projesi, ana ağıyla 2021 Temmuz’unda faaliyete geçmiştir. Kısaca Clover olarak da anılan Clover Finance, bir blockchain işletim sistemidir. Bir DeFi hizmeti platformu olan Clover, substrate tabanlı uygulamalar için kullanımı kolay blockchain altyapısı ve Ethereum sanal makinesi (Ethereum virtual machine – EVM) ile uyumlu bir çerçeve sağlamayı vaat etmektedir.

Clover, Polkadot parachainin ürünlerinden biridir. Clover’ın amacı ise blokchainleri oluştururken ve çalıştırırken oluşan uyumluluk ve ölçeklenebilirlik sorunlarını gidermektir.



Clover’ın utility tokeni CLV’dir. En fazla CLV arzı 1,000,000,000 CLV token olacaktır.

Clover nasıl çalışır?

Clover Finance, kendisini bir blockchain işletim sistemi olarak tanımlamakta ve kullanıcılara bir tek hizmetten fazlasını sunmaktadır. CLV, dört DeFi protokolü katmanı ve bir eApp katmanı içermektedir. Bunlar depolama katmanı, akıllı sözleşmeler katmanı, DeFi protokol katmanı ve eApp katmanıdır.

Depolama katmanı, dApp verilerinin dağıtık depolanmasını olanaklı kılar. Desteklenen mevcut protokoller IPFS, AR ve CRUST’tır. Akıllı sözleşmeler katmanı, Web 3.0 uyumlu bir API aracılığıyla sözleşmelerin zincirler arası dağıtımını destekler. Akıllı sözleşme katmanı sayesinde Web 3.0 uyumlu mevcut dApp’leri de hiçbir değişikliğe uğramadan Clover’a taşınabilir. DeFi protokol katmanı, Clover kullanıcılarına temel DeFi protokollerini sunar. Bunlar borsa, ödünç verme (lending), sigorta gibi protokollerdir. Ayrıca, geliştiriciler, Clover üzerinde kendi ek DeFi protokollerini oluşturabilir. eApp katmanı ise geliştiriciler için makineye, domain adına, network bant genişliğine ihtiyaç duymadan kendi eApp’lerini kolaylıkla inşa etme fırsatı veriyor.



Clover’ın avantajları nelerdir?

Clover, kolay ve çabuk erişilebilirdir. Clover’a erişmek için kayıt olmanız ya da herhangi bir doğrulama işlemi yapmanız gerekmez.

Clover, güvenilirliği ve gizliliği ön planda tutmakta; kullanıcılarına eşler arası (peer-to-peer) trade olanağı tanımaktadır. Bu, iki hesap arasındaki işlemleri kimsenin durduramayacağı ya da kontrol edemeyeceği anlamına gelir. Clover sistemini yöneten tek bir yönetişim organı da yoktur; sistem üzerinde söz sahibi olan CLV token sahipleridir. Sahip olduğunuz fonlar ise tamamen sizin kontrolünüzdedir. Clover, hiçbir kişisel bilgiyi de depolamaz ve kişinin anonimliğini garanti eder.

Polkadot parachaini olması sayesinde Clover, kullanıcılarına ucuz ve hızlı işlemler gerçekleştirme şansı sunmaktadır.



Clover’ın en büyük avantajı ise kuşkusuz, Polkadot ağında ölçülebilir ve zincirler arası iletişim sağlamasıdır.

Clover Finance (CLV) Token nedir?

Öncelikle CLV coin değil tokendir. CLV, Clover Finance’in utility tokenidir. CLV token, üç başlıkta kullanır: Yönetişim, işlem ücretleri ve ağ konsensüsü.

CLV token sahipleri, ağ yönetiminde verilecek kararlar üzerinde söz sahibidir. Ağa gelecek güncellemeler gibi kararları etkileyebilirler.



CLV token, ağdaki işlem ücretlerinin ödenmesinde de kullanılır. Başka hesaplar adına da işlem ücreti ödemek mümkündür.

Kullanıcılar, bir doğrulayıcı düğümü çalıştırarak veya bir aday doğrulayıcı (aday PoS) aracılığıyla CLV tokenlerini stake edebilmektedir. Böylece CLV tokenler, kullanıcıların ağ konsensüsüne katılmalarını sağlar.

Benzer Gönderiler