Önceki ismi OmiseGo olan OMG Ağı, Ethereum blok zinciri tabanlı oluşturulmuş, gözetim altında olmayan, 2. katman ölçekleme çözümüdür . OMG Ağı, kullanıcıların ETH ve ERC20 belirteçlerini, direkt Ethereum ağında yapılan işlemden çok daha hızlı ve daha ucuza aktarmalarına izin verecek şekilde tasarlanmıştır.
Ağ, Ethereum kök zincirinde yapılan işlemleri tek bir bütünde sunmak için zincir dışında birkaç işlemi gruplandırıyor. Bunun için bir yan zincir mimarisi kullanan MoreViable Plasma isimli yeni bir ölçeklendirme çözümünü temel alıyor. OMG Network’e göre bu teknoloji, saniyede binlerce işlem ölçekleme yeteneğine sahip.
OMG Network Kurucuları Kimlerdir?
OMG Network, 2015 yılında Jun Hasegawa ve Ezra Don Harinsut adlı iki girişimci tarafından Tayland merkezli bir fintech olan Omise Holdings’in bir yan kuruluşu olarak kuruldu. Omise’de geçirdikleri süre boyunca ikili, blok zinciri ürünleri üzerinde çalışmaya başladı. Microsoft ve Çin’in en büyük otomobil parçası üreticilerinden birini işleten çok uluslu bir Çinli şirket olan Wanxiang Group ile birlikte Ethereum Vakfı’na katkıda bulundu.
Omise Holdings, Ağustos 2014 ile Haziran 2020 arasında, SBI Investments, SPARX Group, SCB 10X Capital, Mitsui Fudosan, 31 Ventures, Toyota Financial Services ve diğerleri dahil olmak üzere yatırımcılardan özel girişim sermayesi fonlama turları yoluyla 100,4 milyon dolar topladı.
Projenin şu anki yöneticisi ve OMG Network Ceo’su ise Vansa Chatikavanij’dir. New York’un Columbia Üniversitesinden dünya ve çevre bilimlerinde yüksek lisans derecesi aldı. International Finance Corporation (IFC) ve World Bank Group’un bulunduğu birkaç önde gelen finansal kuruluşta danışmanlık yaptı. Chatikavanij, bugün devam ettiği CEO rolüne geçmeden önce 2019’a kadar şirkette genel müdürdü.
OMG nasıl çalışır?
OMG Ağı , Plazma zincirindeki her bloğu Ethereum zincirine bağlayan katman 2 ölçekleme ürünü olan Plazma’yı kullanır. Plazma öncelikle Ethereum’dan OMG Ağına para yatırmak, OMG Ağında işlemler yapmak ve fonları Ethereum’a geri döndürmek için kullanılır.
OMG, kullanıcıların tokenlerini stake etmelerine ( akıllı bir sözleşmeye yatırmalarına ) fırsat verir. Ayrıca blok zinciri doğrulaması için işlem ücretleri ve blok ödülleri almalarına olanak tanıyan bir Proof-of-Stake (PoS) konsensüs algoritması kullanır . İşlem ücretleri üzerinden yapılan iadeler, kullanıcının bahse konu OMG miktarıyla orantılı olarak dağıtılır.
OMG Network’ü Diğerlerinden Ayıran Ne?
OMG Network, ana akım şirketlerin, ürünlerini ve uygulamalarını ağda oluşturmayı düşünmesi için Ethereum’un hız ve işlem ücreti sorunlarına çözüm getiriyor. Daha düşük maliyetle daha fazla işlemi daha hızlı bir şekilde yapmayı amaçlaması tercih edilme olasılığını arttırıyor.
Bu kapsamda OMG Network projesi, bir yandan karbon ayak izlerinin azaltılması bir yandan da Ethereum’u ölçeklemek isteyen işletmeler ve projelere alternatif yardımcı bir platform sunmak için inşa edildi.
Temelindeki Ethereum ağı sayesinde varlıkların güvenliğini sağlıyor. Ancak muadiline kıyasla elektrik kullanımını yüzde 99’a kadar düşürmeye ve işlem ücretlerini de üçte ikisi oranında azaltmaya yarayacak plazma tabanlı yan zincir çözümü ile verdiği sözleri yerine getiriyor.
OMG Network (OMG) Ekonomisi
Çoğu kripto para gibi OMG Network’ün tokenleri de belirli bir arzda çıkarılmıştır. Bu tam olarak 140.245.398 OMG tokenidir. Hiçbir zaman bu sayının üstüne çıkmayacaktır. Diğer birçok kripto para biriminin aksine bu arzın tamamı çoktan üretildi ve çok büyük bir kısmı şimdiden piyasada dolaşmaktadır. Tokenin güncel piyasa değeri ise 15,743,286,589 TL’dir
OMG Ağı Güvenli mi?
OMG Ağı en nihayetinde, kullanıcıların tokenlerini stake etmelerine olanak tanıyan bir hisse kanıtı (POS) konsensüs sistemine geçecektir. Bu sistem ağın güvenliğini sağlamada ve kullanıcıların ödül kazanmasında etkin ve verimli bir şekilde çalışacaktır.
Bu sisteme geçene kadar, OMG Ağı alt zincirleri, tek bir blok üreticisi (OMG Ağı’nın kendisi) tarafından yönetilen, temelde basitleştirilmiş bir hisse kanıtı biçimi olan (PoA) konsensüs mekanizması ile teminat altına alınmıştır. Bu da ağın itibarını sistemin işleyişinden daha çok dürüst kalması üzerinde yoğunlaştırıyor.