"isTransparent": true, "autosize": false, "largeChartUrl": "https://www.finansalyazar.com/binance"}

2020 yılının Eylül ayından bu yana kullanılan Avalanche coin Ava Labs tarafından geliştirilmiştir. Avalanche nedir diye baktığınızda bunun ölçeklenebilen ve güvenlikli bir ağ olduğunu görebilirsiniz. AVAX sembolü ile gösterilen bu coin izin gerektiren ve gerektirmeyen blokzincirlerin tek bir ağ üzerinden çalışabilmesini mümkün hale getirir. Buna göre ihtiyaç duyulan çözümlerin alt ağlarda geliştirilebilmesi mümkündür. Klasik bir blok zinciri ile AVAX arasındaki fark burada tek bir zincir üzerinden hareket edilmemesidir.

Avalanche coin konsensus şeklinde bir yapıya sahip olup içerisinde Slash, Snowflake, Snowball ve Avalanche olmak üzere dört farklı evre mevcuttur. Karar alınabilmesi için fikir birliği oluşması gerekmektedir. Bu sayede Avalanche’in %51 oranında daha korunaklı olduğu ifade edilmektedir.



Avalanche Özellikleri

Coin ya da kripto para denildiğinde genellikle akla ilk olarak madencilik gelmektedir. Fakat Avalanche kripto para türleri gibi madencilik yapılma olanağına sahip değildir. Bu para birimi ile kolay bir şekilde güvenli ve güçlü uygulamalar ile karmaşık bir kural setleri olan blok zincir ağı oluşturmak mümkündür. Bununla yapılan tüm işlemler maksimum üç saniye sürmektedir. Ethereum ile karşılaştırıldığında onda bu süre altı dakikaya kadar çıkabilmektedir.

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre Avalanche Ethereum ya da Bitcoin’e kıyasla daha fazla enerji verimliliğine sahiptir. Bu durum kripto paraya olan talebi daha da artırmaktadır. Kullanılan AVAX coin ile Avalanche ağı güvence altına alınır ve bu token platform üzerinde yeni ağlar oluşturmak amacı ile kullanılır.

Avalanche’ın kurucuları kimdir?

Ava Labs’in üç kurucu ortağı var, aralarında uzun süredir Bitcoin (BTC) ve merkezi olmayan ağlarla ilişkili kıdemli bilgisayar bilimcisi Emin Gün Sirer var. Sirer, uzun süredir Bitcoin ölçeklendirmesiyle ilgileniyor ve Avalanche Consensus, bu araştırmanın doğrudan bir devamı niteliğinde olup, Bitcoin’den önemli ölçüde daha yüksek işlem hacimlerine izin verir ve Visa gibilerle rekabet eder.



Sirer gibi, kurucu ortaklar Kevin Sekniqi ve Maofan “Ted” Yin de Cornell Üniversitesi ile ilişkilidir. Sirer, bilgisayar bilimleri alanında doktora yapmakta olan Yin’in danışmanıdır. Ekibin geri kalanı bilgisayar bilimi, ekonomi, finans ve hukuk uzmanlarından oluşuyor.

Avalanche’ı benzersiz yapan nedir?

Avalanche, herkesin başlatabileceği ve kullanabileceği merkezi olmayan varlık ticareti sağlar ve bunu, saniyenin altında işlem onayları sağlamada dijital alanda benzersiz bir ağ ile yapar. Geliştiriciler, varlık ticaretinin devasa, parçalı ve çoğu zaman anlaşılmaz dünyasını tek bir çatı altında bir araya getirerek engelsiz erişime izin vermeyi amaçlıyor.

Geliştiriciler, Blockchain’den herhangi bir varlığın dijital temsillerine kadar her türlü varlığı oluşturabilir ve serbest bırakabilir ve verilen herhangi bir parametreye göre ticaret yapmalarına izin verebilir. Bunlar, örneğin, çeşitli yargı alanlarındaki uyumluluk düzenlemelerini taklit etmeyi içerir. AVAX tokeni, Avalanche için kurum içi ödeme yöntemini oluşturur ve işlemler sırasında ücret tahsilatının yanı sıra teşvikler ve ilgili amaçlar için kullanılır. Kullanıcılar ayrıca coinlerini ağ üzerinde stake ederek pasif gelir elde edebilirler.



Dolaşımda kaç Avalanche (AVAX) coini var?

AVAX, maksimum 720.000.000 (720 milyon) tokenlik sınırlı arza sahiptir. Genesis bloğu bu arzın yarısını içeriyordu. Diğer yarısı, Avalanche teknik incelemesinde ayrıntıları verilen bir emisyon eğrisine göre serbest bırakılacak. Değiştirilemez olan Bitcoin emisyonundaki önemli bir fark, AVAX yayın hızının topluluk fikir birliği ile değiştirilebilmesidir. Tedarik değiştirilemez; Konsensüsten farklı olabilecek tek şey, arz sınırına ulaşılan orandır.

Bitcoin ve diğer birçok ağın aksine, token kıtlığını artırmak için işlem ücretleri “yakılır”. Bu süreç, yeni kripto paraların piyasaya sürülmesi veya “basılması” ile dengelenir. İşlem ücretleri, AVAX işleminin Avalanche ağında gerçekleştirdiği işlemin türüne göre değişir.

Avalanche ağı nasıl güvenlidir?

Avalanche, kullanıcıları coinleri stake ettikleri için ödüllendiren bir Proof-of-Stake (PoS) protokolüdür. PoS ağları, bazı durumlarda ciddi güvenlik açıklarını açığa çıkaran düşük saldırı maliyetleri nedeniyle ateş altında kaldı. Ava Labs‘e göre Avalanche, bir saldırganın gizlice gerekli fikir birliğini elde etmesini neredeyse imkansız hale getirmek için yönetimi değiştirerek bu sorunu çözüyor.



Benzer Gönderiler