"isTransparent": true, "autosize": false, "largeChartUrl": "https://www.finansalyazar.com/binance"}

SushiSwap, merkeziyetsiz borsa olan Uniswap’ın birkaç yeni özellik eklenmiş halidir. Uniswap’ın forklanması ile oluşturulmuştur. Uniswap’ta token olarak UNI kullanılırken, SushiSwap’ta ise Sushi Token kullanılmaktadır. Aynı zamanda SushiSwap kurucucuları bu yeni protokolü, Uniswap’ın gelişmiş hali olarak da tanımlamaktadır. 2020 yılında anonim Chef Nomi ve 0xMaki tarafından kurulmuştur.

SushiSwap ve Uniswap’ın ayrıldığı noktalar ise şunlardır:

  1. UniSwap’ta likidite sağlayıcıları, söz konusu likiditeyi aktif bir şekilde sunduklarında, havuzdaki işlem ücretinden pay alırlar. SushiSwap ile işlem yaptığınızda ise belirli bir miktarda likidite sağladıktan sonra süreklilik halinde Sushi Token kazanmaya devam edebilirsiniz.
  2. UniSwap kullanıcıları havuzdaki payını geri çektiklerinde, buradan gelen pasif gelire de ulaşamazlar. Ancak SushiSwap’ta likiditeden çekilme kararı alsanız dahi Sushi altında biriken protokol ücretinin belirli bir miktarını kazanmaya devam edersiniz.
  3. En dikkat çekici aşama ise Uniswap protokolüne duyulan ilgi arttıkça, ilk katılan paydaşların elde ettiği gelirin azalması durumu bulunmaktadır. Özellikle de yüklü miktarda yatırım yapan paydaşların sayısının artması bu durumu tetiklemektedir. SushiSwap’ta ise ilk katılan paydaşlar önceliklidir.

SushiSwap’ın genel özellikleri şu şekildedir:

Merkezi olmayan bu protokol gelişmiş topluluk dostu şeklinde tanımlanır. Geleneksel borsaların tam tersine kullanıcılar tarafından likiditede bulunabilen bir DEX’tir ve kullanıcıların her biri piyasa yapıcıdır.



SushiSwap, otomatikleştirilmiş pazar oluşturma (AMM) adlı bir mekanizma kullanır. Buna göre SushiSwap kullanıcıları, kripto para varlıklarını takas etmek için kullanabilecekleri token likidite havuzlarını oluşturmak ve yönetmek için akıllı sözleşmelerden yararlanabilirler.

Yaygın olarak kullanılan SushiSwap platformu kapsamında ‘müşterini tanı prosedürleri’ geçerli değildir. Bu sayede herkes rahatça işlem yapabilir ve likidite havuzuna katkıda bulunabilir. Bununla birlikte platformda işlem yapabilmek için onay mekanizması da kullanılmaz. Böylece çok sayıda kullanıcı onay olmadan daha hızlı ve pratik bir şekilde işlem yapabilir. Platform üzerinde likidite havuzuna katkı yapıldığında bunun karşılığında Sushi Token kazanılır. Bu sayede yatırım yaparken bir yandan da ödül kazanmak mümkün hale gelir. Yapılan açıklamalara göre Sushi Token’in yaklaşık ¼ ‘lük kısmı kullanıcılara aktarılmaktadır. İsteyen kullanıcı bu tokeni daha sonra Ethereum’a çevirme hakkına sahiptir.

Sushi Token Özellikleri

Son derece kolay bir kullanıma sahip olan Sushi Token ana sayfada Ethereum cüzdanına bağlanabilmekte ve bu sayede hemen işlem yapılabilmektedir. Başlangıç sürecinin kolay olması sayesinde kullanıcılar ellerindeki coini kolay bir şekilde likidite havuzuna transfer edebilmektedir. Bunun için kullanılacak olan havuzun dikkatli seçilmesi gerekir. Çünkü her havuzun yıllık getirisi birbirinden farklılık gösterir.



Likidite madenciliği için ödül kazandıran Sushi Token yatırımcıların protokol için ödediği ücretlerin bir bölümünü iade etmekte ve kullanıcıların platform yönetimine katılmalarına izin vermektedir. Burada token sahipleri iyileştirme teklifleri sunma hakkına sahiptir.

SushiSwap Madenciliği Nasıl Yapılır?

SushiSwap, madenciliği yapılabilen bir kripto para birimi değildir. Tüm Sushi Token bakiyesi belirli aralıklarla arz edilmektedir.

SushiSwap bakiyeniz ile SushiSwap sisteminde söz sahibi olabilirsiniz. SushiSwap, toplamda 250 milyon Sushi Token arzı gerçekleştirecektir. Şu an bunun 169 milyona yakını arz edilmiş durumdadır.



Sushi Token ile UNI Token Arasında Fark Var mı?

Sushi Token ile UNI Token arasındaki en önemli fark tokenomiden kaynaklanmaktadır. SushiSwap’in yaratıcısı Chef Nomi’nin Uniswap’i forklamasındaki asıl amaç likidite sağlayıcıları için ek bir ödül olarak SUSHI tokenını tanıtmaktı. Bu nedenle SushiSwap’ta her şey tamamen Uniswap’ta olduğu gibi çalışır ancak yine de bazı farklılıklar vardır.

SushiSwap, likidite sağlayıcılarını havuz ücretlerinin % 0,25’i + SUSHI token sahiplerine ödenen % 0,05 ile ödüllendirmektedir. Uniswap, UNI token hasat dönemini kapatırken, SUSHI hasatı (yield farming) canlı ve iyi durumdadır. Bazı havuzlarda %80 yıllık getiri oranına (APY) varan ödüller bulunmaktadır.

SushiSwap ve Uniswap birbirinden çok farklı kullanıcı arayüzü deneyimi sunmaktadır. SushiSwap, Uniswap’in son derece modern uygulama sayfasının yerine “Onsen Menu” ve “Omakase” gibi seçeneklerin yer aldığı, adeta bir Japon restoranı menüsünü andıran bir sayfa tasarımı kullanmaktadır.



Benzer Gönderiler