"isTransparent": true, "autosize": false, "largeChartUrl": "https://www.finansalyazar.com/binance"}

Harvest, DeFi getirileri elde etmek için kaynakları bir araya toplayan farmerların oluşturduğu bir topluluktur. Harvest platformu, traderlar için en kârlı havuzları bulur ve trader yerine havuza para yatırabilir. Yani Harvest Finance, kullanıcıları için yield farming sürecini organize eden ve otomatikleştiren bir “getiri toplayıcı”dır.

Merkezi Olmayan Finans (DeFi) büyüdükçe, protokollerin platformlarını kullanma karşılığında genellikle “stake” tokenları şeklinde token ödülleri sağlanması giderek yaygınlaşıyor. Bu ödüllerin toplanmasına genellikle “yield farming” veya “likidite madenciliği” denilmektedir. Bu süreçte aracı konumda bulunan Harvest Finance, birçok kullanıcıdan token toplar ve bunları kullanıcıları adına toplu olarak stake ederek, ağ ücretlerinden (gaz) tasarruf sağlar.



Yield Farming Nedir?

Likidite madenciliği olarak da bilinen yield farming sistemi, bir çeşit borç verme sistemidir. Kripto parası olan bir trader, kendisinde olan kripto paraları platformun havuzuna ekler ve bu paraya belirli bir süre boyunca dokunmazsa, önceden belirlenen oranda faiz kazanır. Havuza eklenen kripto paralar, eklendikten sonra kilitlenir (stake) ve belirli bir süre boyunca bu tokenlara erişim imkanı olmaz. Stake edilen bu tokenların karşılığında platform, kullanıcıya ödül olarak token verir. Ancak stake edilen tokenın değerinin düşerse müdahale etme olanağı olmadığından, kazançlı olduğu kadar risk de barındıran bir sistemdir.

Harvest Finance Nasıl Çalışır?

Harvest Finance düzenli olarak kullanıcıları adına ödül tokenlarını otomatik olarak toplar veya “hasat eder” (harvest). Daha sonra bunları, kullanıcıların yatırdığı temel varlıklarla takas ederek kazandıkları faizi birleştirir. Bu sayede kullanıcılar hem zamandan hem de çoklu işlem yapma ile ilişkili ağ ücretlerinden tasarruf etmektedir. Ayrıca otomatik birleştirme mekanizmaları aracılığıyla yıllık getirileri iyileştirir. Farmerlar birikim yaptığında, Harvest en son farming tekniklerini kullanarak bu mevduatlarla otomatik olarak en yüksek verimi elde ederler.

FARM Token

Harvest platformu sayesinde farmerlara verim ve teşvik sağlamak amacıyla, 1 Eylül 2020’de Harvest Finance ortaya çıktığında FARM token da piyasaya sürülmüştür.



FARM tokenın sağladığı en önemli yenilik, token sahiplerine Harvest’in yield farming stratejilerinden sağlanan performans ücreti vermesidir. Her strateji farklı varlıkları bir araya getirebilirken, performans ücreti açık piyasada FARM satın almak için kullanılır ve daha sonra “Kâr Paylaşımı” havuzunda FARM hissesine sahip olanlara dağıtılır. Sonuç olarak, FARM fiyatı tutarlı bir satın alma baskısına tabidir. FARM’ın değeri, uygulanan çeşitli stratejilerde üretilen kârlardan gelmektedir.

Neden Harvest?

Farming sistemi, gündelik bir işi olan ve 7/24 DeFi’ye ayak uyduramayanlar için son derece manuel ve elverişsiz bir sistem. Harvest ise 100’den fazla farklı farmda düzenli harvest yaparak farmerlığı otomatik hale getirmektedir.

Gaz fiyatları yüksek olduğundan manuel farming oldukça zordur. Harvest’ın kullandığı otomasyon sayesinde kullanıcılar gaz maliyetlerinden tasarruf edebilmektedirler.



FARM, iFARM ve bFARM Nedir?

FARM ve iFARM, Ethereum’da yer alan ERC-20 tokenlarıdır.

FARM, Harvest için bir nakit akışı tokenı görevi görmektedir. iFARM, Harvest için getiri sağlayan bir tokendır. bFARM, Binance Smart Chain’deki FARM’ın eşdeğeridir. bFARM, FARM ile takas edilebilir ve Anyswap köprüsü kullanılarak yeniden bFARM’a dönüştürülebilir.

fDAI, fUSDC ve fWBTC Nedir?

fDAI, fUSDC, fWBTC ve diğer f-tokenleri, Harvest tarafından otomatik olarak çiftlenen ilgili varlıkların, getiri sağlayan sürümleridir. Harvest getiri sağladığında, bu getirilerin %70’i bu tokenların değerini artırmak için kullanılmaktadır.



FARM Havuzu Nasıl Çalışır?

FARM, Harvest için cashflow (nakit akışı) sağlayan bir tokendır. Harvest verim sağladığında, bu verimin %70’i mevduatın değerini artırmak için kullanılmaktadır. Diğer %30 ise FARM’larını FARM havuzuna yatıran farmerlara verilmekte ve iFARM’ın değerini artırmak için FARM tokenlarına dönüştürülmektedir. Ayrıca FARM havuzu, toplam 690.420 arzdan haftalık FARM emisyonlarını da almaktadır.

Yeni oluşturulan tokenlar haftalık olarak yayınlanır ve aşağıdaki şekilde dağıtılır:

  • Sermaye ve likidite sağlayıcılarına %70
  • Geliştirme Takımı’na %20
  • Ek geliştirme ve promosyon ödemesi yapmak üzere Operasyonel Hazine’ye %10

FARM Madenciliği Nasıl Yapılır?

Lansman sırasında 0 token arza sahip olan FARM, 4 yıl boyunca basılacak, sabit kodlanmış maksimum 690.420 token arzıyla piyasaya sürülmüştür. Enflasyonu kontrol etmek için düzenli olarak yakılmaktadır. Madenciliği staking yoluyla yapılmaktadır.



Benzer Gönderiler