Kripto paralar hayatımızın vazgeçilmezi oldu. Kripto varlıkları da tutmak için cüzdanlara ihtiyacımız vardır. Bu cüzdanlar Sıcak ve Soğuk diye ikiye ayrılmaktadır. Metamask Ethereum  blokzincirinde yer almaktadır, merkeziyetsiz ve ücretsizdir.

Her ethereum cüzdanı aynı değildir. Mesela benim kullandığım (gold ettiğim cüzdanım) Argent Wallet bir akıllı sözleşme olduğundan kullanmadan önce aktifleştirmek için bir ETH fee (ücret) talep eder, Metamask’ta bu ücret yoktur. Ama her ikisinde de token veya coin sahibi sizsinizdir. En yaygın kullanılan soğuk cüzdan olan Metamask‘ın kurulumuna başlayalım.

Adım 1) Arama Motorumuza “Metamask io” Yazıyoruz ve Tıklıyoruz



Adım 2) Resmi web sitesindeki “Download” (İndir) Butonundan Tarayıcımıza Eklenti Olarak Ekliyoruz

Adım 3) “Install Metamask for Chrome” (Chrome için Metamask Yükle) Tıklayarak eklentiyi indirip kurabilirsiniz.

(Bu örneği Google Chrome Tarayıcı üzerinden yaptığımız için karşımıza Chrome Eklentisi çıktı. Firefox, Brave, Edge gibi diğer Internet tarayıcılar da desteklenmektedir)



Adım 4) “Chrome’a Ekle” Tıklıyoruz

Adım 5) “Uzantı Ekle” Tıklıyoruz ve Yükleme Başlıyor

Adım 6) Yükleme Tamamlandıktan Sonra Metamask’ın Anasayfası Açılacak. “Get Started” (Başla) Tıklıyoruz



Adım 7) “Create A Wallet” (Yeni Cüzdan Yarat) Tıklıyoruz 

Bu ekranda Metamask’a yeni olup olmadığımız soruyor. Yeni bir cüzdan yaratacağımız için Create a Wallet seçiyoruz. Mevcut cüzdanımız olsa ve yeni bir bilgisayarda cüzdanı çağırmak isteseydik soldaki seçeneği seçmemiz gerekecekti.

Adım 8) “I Agree” (Kabul Ediyorum) Tıklıyoruz 



Bu adımda Metamask girdiğiniz siteler vb. istatistiki bazı bilgileri alabileceğini asla IP Numaranız, hesap anahtarınız gibi bilgileri almayacağını belirtiyor.

Buna Göz Atmalısın

Adım 9) Create Password (Şifre Oluştur)

En az 8 karakterli olacak şekilde şifrenizi iki kutucuğa yazın. Kullanım Şartlarını tikleyip “Yarat” tuşuna tıklayınız.



Adım 10) Cüzdan Güvenliği

Cüzdan güvenliğinizden bahseden kısa bir videoyu izlemenizi tavsiye ederiz. Bu videoda Cüzdan güvenliğiniz için neler yapmanız gerektiğinden bahsedilmektedir.

Adım 11) Secret Backup Phrase (Gizli Kurtarma İfadesi) 



Karartılmış olan kutucuğa bastığınız zaman sizlere 12 kelimelik Gizli Kurtarma İfadesi belirecek. Bu kelimeleri sırasıyla ve imla hatası yapmadan bir yere not alın. İlerleyen zamanlarda bilgisayarınızın çökme, çalınma riskleri ile beraber cüzdanınızı farklı bir cihazda açmak istediğinizde (Adım 7 – soldaki seçenek) bu 12 kelimeyi sırasıyla yazmanız istenecek. Aksi halde cüzdanınıza ulaşmanız mümkün değildir.

Adım 12) Kelimeleri Not Alıp “Sonraki” Tıklıyoruz

Lütfen bu kelimeleri dijital ortamda saklamayınız. Hayır Apple Notlar uygulaması ile fotoğrafını çekip galeride saklama arasında hackerlar için bir fark yoktur. En az 2 farklı kağıda ve bir büyü bir küçük harflerle (ali veli hasan…. ve ALİ VELİ HASAN…. gibi) not ediniz. Bu iki kağıdı farklı ortamlarda aklayınız. Çünkü web3 demek o kelimeler demek. Kaybederseniz her şeyii unutun. Kimse bilemez ve yardım edemez size.



Adım 13) Kelimeleri Sırasıyla Seçip “Onayla” Tıklıyoruz

Adım 14) “All Done” (Hepsi Tamam) Tıklayınız

Adım 15) Cüzdanınız Oluşturuldu



Bu adımda açılan küçük pencerede sayfayı aşağı kaydırabilir, cep telefonunuza QR kodu okutup Metamask’ı telefonunuza indirebilirsiniz.

Adım 16) Ana Ekran Görüntüsü 

Metamask öncelikle Ethereum altyapısında çalıştığı için ilk başta cüzdanınızdaki $ETH miktarını gösterir. Yeni bir cüzdan olduğu için ETH miktarı da sıfırdır. Account 1 (Hesap 1) başlığı altında yer alan 0x85………767B ; artık sizin ağlar üzerinde cüzdanınızın hesap anahtarıdır.



Adım 17) Metamask Eklenti Sabitleme 

Arama çubuğunuzun sağında “Uzantılar” tıklıyoruz ve “Sabitle” diyoruz. Böylelikle Metamask simgesi (Turuncu Tilki) artık siz hangi siteye giderseniz gidin yanınızda olacak. Simgenin gözükmesi veya adım 22 gibi cüzdanınızı görüntüleyebilmeniz cüzdanınızın o siteye bağlandığı anlamına gelmez. Cüzdanınız herhangi bir siteye bağlanılması istendiğinde sizi uyaracak ve siz onaylamadan bağlanmayacaktır. Bağlantı onaylayacağınız sitelerin güvenilirliğinden emin olmanız gerekmektedir.

Adım 18) Bağlı Olduğunuz Ağlar



Artık Ethereum (ERC-20) ağında bir anahtar sahibisiniz. Güvenle kripto varlık yükleyebilir, takas gerçekleştirebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli kavram hangi ağda işlem yaptığınızdır. Örneğin Merkezi bir borsadan (Paribu, Binance vb.) Metamask cüzdanınıza USDT göndermek istiyorsunuz. Bu parayı ERC-20 üzerinden gönderirseniz bu para sizin sadece ERC-20 ağınızda yer alan USDT cüzdanınızda yüklenecektir. Yükleyeceğiniz başka bir ağda bu bakiyeniz görünmeyecektir.

Borsalarda onlarca kripto varlığın al sat işlemlerini yapıyoruz. Bu varlıkların kendi blokzinciri olanlara Coin, olmayanlara ise Token denir. Bu varlıkların büyük kısmı aslında birer tokendir. Türkçe karşılığı “Jeton” olan çoğu çoğu tokenin de transferleri ERC-20 ağı üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Market değeri en yüksek tokenlerden biri olan UNISWAP’ın kendi tokeni $UNI en güzel örnektir. Diyelim bu tokeni herhangi bir yerden alıp cüzdanınıza attınız. Gönderme işlemi başarılı olsa bile cüzdanınızın ana ekranında bu token gözükmeyecektir. Bu konuda endişeye gerek yok.

Adım 20) Token Contract Adress



ERC-20 ağında aynı anda yüzlerce token bilgisi bulunmaktadır. Bunların karışmaması için her tokene bir kimlik verilmiştir. Buna Token Contract Adress denir. Jetonları eklemenin en güvenilir yolu “Özel Jeton Ekle” bölümüne Token Contract Adress yazmaktır. Bu adresleri www.coinmarketcap.com ve www.coingecko.com gibi güvenilir sitelerden kopyalamanız önerilir.

Doğru Token Contract Adress’ini eklediğiniz coinin “Ondalık” ve “Sembol” bölümleri otomatik dolacaktır. Her ihtimali göz önüne alarak tokenin sembölünü, kısaltmasını kontrol edin.

Adım 21) Eklenti Görünümü



Yukarıda yer alan işlemlerin hepsini Internet tarayıcının içinde gerçekleştirdik. Bu siteyi artık kapatabilirsiniz. Daha sonra işlem yapmak istediğinizde tarayıcınızın adres çubuğunun yanında Metamask ikonuna tıkladığınızda eklenti açılacak. Aynı cihazda bir sonraki oturumda sadece Adım 9’da yer alan şifrenizi yazıp cüzdanınıza ulaşabileceksiniz.

Adım 21) MetaMask’a Farklı Layer2 Ağları Eklemek

Kurulum yaptığınız cüdanınızla https://chainlist.org/ sitesine giderek cüzdanınızı siteye Connect MetMask diyerek bağladıktan sonra eklemek istediğiniz ethereum tabanlı layer2 projelerini sitede aratıp Add To Metamask diyerek cüzdanınıza ekleyebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken burada örneğin Avax diye arattığınızda birden fazla Avax bağlantısı çıkabilir. Biz ana Avax ağına bağlanmak için Avax Mainnet yazana tıklayacağız. Testnet veya Devnetler ile son kullanıcı olarak şimdilik bir ilgimiz yok.



MetaMask cüzdanı hakkındaki sorularınızın yanıtları için Metamask Cüzdanı Kullanım Rehberi yazıma göz atabilirsiniz. Soğuk cüzdan olan ve hala internete bağlı olan Metamask’tan tamamen kontrolün sizde olduğu ve web3.0’a hazır olduğunuzda ise Soğuk Cüzdan Nedir? yazılarıma göz atmanızı akabinde Ledger gibi bir soğuk cüzdan donanımı satın almanızıda tavsiye edebilirim.

Benzer Gönderiler